Kaliteli Yaşam ve Başarının Anahtarı: Uyku Düzeni


Yazar: Gültekin Kadı

1983 Trabzon doğumlu Acil Tıp Uzmanı, Karadeniz’in bağrında eğitim hayatının büyük bir kısmını geçirip, ihtisas için bozkırın ortasında hayatına devam eden bir acil tıp gönüllüsü. Travma, USG, toksikoloji sevdalısı bir acilci.

Acil tıp uzmanlığı ülkemizde 1990’lı yıllardan sonra kendini gösteren ve gün geçtikçe gelişen ve gelişmeye açık bir bilim dalı olarak dikkat çekmektedir. Acil sağlık hizmetlerinin hastane ayağını oluşturan acil servis ekibinin nöbet sistemleri, çalışma şartları ve bu ekip üyelerinin tükenmişlikten korunması hasta bakım kalitesinin çok önemli bir göstergesidir.

“Acil servis ekibinin tükenmişlikten korunması hasta bakım kalitesinin çok önemli bir göstergesidir”

Tükenmişliğin temelinde işyerinde çalışanın aşırı ve uzun süreli stres nedeniyle duygusal, zihinsel, sosyal ve fiziksel yorgunluk yatmaktadır ve beraberinde kişinin duyarsızlaşması ve azalan kişisel başarı duygusundan da bahsedebiliriz. Hasta için olduğu kadar; kurum ve hekim için de olumsuz sonuçlar ile ilişkilidir.

Tükenmişlik, fiziksel ve duygusal hastalıkların da dahil olduğu, madde bağımlılığı, memnuniyetsizlik, baş ağrısı, uyku bozukluğu, hipertansiyon, kaygı bozuklukları, alkolizm ve miyokard enfarktüsüne kadar geniş bir yelpazede olumsuz sonuçlarla ilişkilidir.

Uyku, bilincin doğal bir süreç içinde geçici olarak kaybolduğu ve basit bir uyaran ile sonlandırılabilen ardışık sikluslar olarak tanımlanabilir. Uyku bozukluğu tükenmişlik sendromunun fiziksel belirtileri arasında sayılmaktadır. Uyku bozukluğu, kronik dönemde kişinin kendini sürekli uyku halinde olma şeklinde prezente edecektir ve her anlamda başarısızlık ve hataların temelini oluşturabilir.

“Gün ışığı, gürültü, telefon, aile fertleri nöbetlerden sonraki verimsiz uykunun sebepleri arasındadır…”

Acil tıp asistanları için çalışma sisteminin yarattığı en önemli sorunlardan biri uyku kalitesi ve düzeninin bozulmasıdır. Gece nöbeti şeklinde çalışan asistanların yaklaşık %65’i uyku bozukluklarından şikâyetçi iken, gündüz mesaisinde çalışan grupta bu oran %20 civarında saptamıştır. Uyku bozukluklarına neden olabilen gece nöbeti nedeni ile meydana çıkan diğer sağlık problemleri (gastrointestinal sistem rahatsızlıkları, peptik ülser gibi) ve alışkanlıklar (kahve, sigara vb.) dolaylı olarak birbiri içerisinde kısır bir döngünün habercisidir. Özellikle gece nöbeti çıkışında gündüz uykusu oldukça verimsiz geçebilmekte ve bunda rol oynayan faktörler gün ışığı, gürültü, telefon, aile fertleri olarak sıralanabilir. Gündüz uykuları gece uykusuna göre daha kısa olmasının yanında derin uyku süreleri de azalmıştır. Beslenme, uykusuzluk ve diğer multifaktöryel nedenlerden ötürü gece nöbeti şeklinde çalışanlarda aterosklerotik rahatsızlıklar, kalp krizi riski, trigliserid düzeyleri, depresyon ve bipolar hastalık daha fazla bulunmuştur.

“Uyku kalitesi uyku ritmi, sağlıklı yaşam, beslenme ve fiziki ortam ile ilişkilidir”

Uyku kalitesini belirleyen faktörlerin en önemlileri uyku ritmi, sağlıklı yaşam, beslenme, fiziki ortam sayılabilir. Her daim uykuya gitmek için bir biyolojik ritminiz olması önerilir. Kaliteli bir uyku için fiziki olarak bazı önlemler alınabilir. Örneğin kalın ve koyu renkli karartma perdeleri, gürültü çıkaran cihazların uzak tutulması gibi. Uykudan en az bir saat önce televizyon, bilgisayar, cep telefonu kullanmayı bırakmak, uykuya dalmadan önce sizi rahatsız edeceğiniz elektronik cihazların bağlantılarını kesmek, örneğin, tam uyku ortasında gelen bir mail sesiyle uyanmaktansa, uyumadan önce tablet/telefon/bilgisayarınızın internet bağlantısı kesebilir veya uçak moduna alabilirsiniz.

En az 4-6 saat önce kafein alımını kesmek uygun olacaktır, özellikle uykuya dalmadan hemen önce yatak içerisinde sosyal medya da gezinme uyku konsantrasyonunu azaltabilmektedir. Bu noktada uykuya dalmakta zorlanılıyor ise bu vakti yatak dışında geçirilmesi önerilmektedir. Evi paylaştığınız diğer aile bireyleri veya ev arkadaşınızı uykunuz ve hassasiyetleriniz konusunda mutlaka bilgilendiriniz. Kapıya veya zile –Lütfen Rahatsız Etmeyin– yazısı yapıştırın. Özellikle uyku kalitesine yardımcı olması ve gece nöbetlerinden sonra gündüz uykusunda gün doğumunu taklit eden cihazlar kullanılabilir.

Uyunacak odanın fiziki özellikleri kişisel değiştirici faktörler çerçevesinde düzenlenebilir. Ses yalıtımı veya evin en sessiz odası seçilebilir. Gürültülü ortamlarda kulak tıkacı etkili olabilir. İdeal oda ısısı tanımlamamakla beraber, 20-24 °C aralığı uygun olarak değerlendirilebilir. Odanın tamamen karanlık olmasına özen gösterilmelidir.

“Hafif bir kahvaltı ve kahveden uzak durmak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir”

Uyku öncesi hafif bir şeylerle beslenmek daha uygun olacaktır. Ayrıca uyku öncesi süt ürünleri tüketmek uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uyku öncesi karbonhidrattan fakir, uyku sonrası ise protein zengin beslenmek daha sağlıklı olacaktır. Kafein iyi bir uyaran olmasından ötürü yatmadan önceki son 4 saat içinde alımından kaçınılmalıdır. Uykuya dalmak 30 dakika ve daha uzun sürüyorsa kitap okumak, televizyon seyretmek veya hafif, yorucu olmayan egzersizler uygun olabilir.

“Nöbete gitmeden önce 30 dakikalık bir gündüz uykusu zindeliğinizi arttırabilir”

Gece nöbetinden önce, öğleden sonra saat 14:00’ı içine alacak 30 dakikadan az olmayacak uyku periyodları nöbette uyanıklığı ve zindeliği artırdığı söylenmekte. Gece nöbetlerinde yeterli personel varlığında birer saatlik kısa uyku periyodları uygulanabilir. Gece nöbeti çıkışında gündüz uykularından sonra mutlaka gün ışığında birkaç saat geçirilmelidir ve biyoritim zinde bırakılmalıdır.

Nöbet bitiminde uyku zamanı ve süresinin iyi planlanmış olması tükenmişlik açısından oldukça önemlidir. Her nöbet sonrası benzer saatler arasında uyunmalı, süreleri benzer olmalıdır. Nöbet ertesi sirkadyen ritmi bozmamak ve tükenmişliğe girmemek için 08:00 – 12:00 saatleri arasında 4 saatlik uyku önerilmektedir.

“Daha verimli olmak için uyku, egzersiz ve sağlıklı beslenmeye yeterli zaman ayırın”

Son olarak, asistanlığa başlanılan ilk andan itibaren bilimsel anlamda oldukça yoğun bir eğitim sürecine dahil oluyoruz. Bu süreç içinde iyilik hali (wellness) ve zaman yönetimi genellikle eksik kalabiliyor. Bu açıdan bakıldığında bu eksiğin kapatılması için hem kişisel hem de kurumlar (hastane yönetimleri, dernekler gibi) ellerinden geleni yapmalıdır.

“Asistanlığa başlangıç aylarında “Bir asistan nasıl yaşamalı? nasıl beslenmeli? nasıl uyumalı?” eğitimleri verilmelidir”

Nöbet listelerini oluştururken gece nöbetleri tek veya bloklar şeklinde ayarlanmalı ve her asistanın haftada en az bir gün ve her ay bir hafta sonu boşluğu olmalıdır. Çığlık atarak uyanıyor ve uykuya dalmak ile ilgili problem yaşadığınızı fark ediyorsanız yukarıda paylaştıklarımızı hayatınıza uyarlamaya çalışın. İşe yaradığını göreceksiniz.

İyi uykular…

Galeri


Paylaş Paylaş