İnsan Faktörleri: Arazi, hava ve kar paketi çığ olasılığında büyük katkı sağlarken; insan egosu ve duygularının da katkısı yadsınamaz. Grubun düşüncesinin kararınızı bulanıklaştırabileceğini ve karar verme yeteneğinizi bozabileceğini unutmamak gereklidir. Kanada’daki çığ uzmanlarının yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre; “insan faktörleri” ve “arazi seçimi” çığ kazalarının önde gelen nedenleri olarak belirlenmiştir.
Potansiyel Tehlikeler ve Önlemler Nelerdir?
Bir çığ, saatte 200 km kadar hızlı olabilir. Sizleri ağaçlara ve kayalıklara kolaylıkla sürükleyebilir veya uçurumdan düşmenize sebep olabilir. Çığ ölümlerinin yaklaşık üçte biri travma nedeniyle olmaktadır. Travmadan sağ kurtulsanız bile, çığ altında kaldığınızda vücudunuzu kaplayan beton gibi bir kütle ile uğraşmanız gerekir. Toz kar, yokuş aşağı ilerlerken sürtünmeden dolayı ısınarak bir miktar eriyebilir ve sonrasında vücudunuzun etrafında yeniden donar.
Çığ sırasında kar durmadan önce kendinize nefes alabileceğiniz bir alan oluşturmanız hayatta kalma şansınızı arttırır. Çığ yavaşladığında, durmadan hemen önce, ağzınızın önünde ellerinizle bir hava boşluğu bırakmaya çalışmalısınız. Bu kar altında daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. Tabi ki; bu teknik bilgi arama kurtarma ekibinin ikinci bir çığ altında kalma olasılığı düşünülerek, alıcı modundan otomatik olarak verici moduna geçen cihazların tüm ekibinizde bulunduğu ve nasıl kullanılacaklarını bildikleri varsayımına dayalıdır. Bu noktadan sonra zamana karşı bir yarış başlar.
Çığ ölümlerinin %70’e yakını boğulma kaynaklıdır. Çoğu insan, kar altında 30 dakikadan fazla hayatta kalamaz. ‘‘AvaLung’’ adı verilen, ceket içine dikilebilen yeni bir solunum cihazı sayesinde bu süre 1 saate kadar uzatılabilir. Riskli bölgelerde kayan kayakçılar, kar motorcuları, tırmanışçılar, kurtarma ekipleri yanlarında AvaLung bulundurmalıdır.
Son olarak önemli ipuçları
- Kısa sürede yağan büyük miktarlarda kar çığ olasılığını arttırır!
- İlkbaharda ısınma nedeniyle ortaya çıkan ıslak karlar çığa yol açabilir!
- Bildiğiniz arazide risk alma olasılığınız daha yüksek olabilir. Ancak koşullar dakikalar içinde değişebilir. Tüm araziler ilk kez gelinmiş gibi değerlendirilmelidir!
- Her şey yolunda gitmediği halde, grubun genel iradesine karşı çıkmak istememeniz gereksiz risklere yol açabilir!
- Hedefe fazlasıyla bağlanmak, muhakeme gücünüzü bozabilir ve tehlikeyi görmenizi engelleyebilir! Dağcılıkta buna “zirve heyecanı” denir.
- Bir başkasının sizden önce aynı rotada seyahat etmesi rotanın güvenli olduğu anlamına gelmez!
- Derin, taze, toz kar çığ tehlikelerinin göz ardı edilmesine sebep olabilir!
Aklınıza takılan sorular için [email protected]