“Zirve heyecanın muhakeme gücünü bozmasına izin verme…”
Çığlara Katkıda Bulunan Faktörler Nelerdir?
Arazinin eğim açısı: Kayak yaparken veya tırmanırken eğim açılarına dikkat edilmelidir, çünkü çığlar en sık 30 ila 45 derece arasındaki eğimlerde görülür. Bu seyahatlerde kar testi yapmak için bir eğim ölçer bulundurmak önemlidir.
Arazinin eğim yönü: Kış aylarında, güneye bakan bir yamaçta kar kütlesinin güneşe maruziyeti sonrası yamaçtaki kar eriyip yoğunlaştığı için kuzeye bakan bir yamaca göre daha kararlıdır. Ancak ilkbahar ve yaz başında, güneye bakan yamaçlarda meydana gelen erime, ıslak kara sebep olarak çığ tehlikesi yaratabilir. Bu mevsimde kuzeye bakan yamaçlardaki karlar sıcak havadan dolayı eriyip yoğunlaştığı için daha güvenli hale gelir.
Arazi tehlikeleri: Kar paketlerinin dışbükey yamaçlarda, uçurum kenarlarında, kayalarda veya kornişlerin (bir sırt ya da bir dağın tepesinde ve olukların kenarları boyunca sarkan kar kenarı) altında kararsız olması muhtemeldir. Bir kayma sonrası karın toplanabileceği kase şeklindeki araziden kaçınmak önemlidir.
Hava Durumu:
Yağış: Kar kütlesi kar yağışı, yağmur fırtınası sırasında veya hemen sonrasında daha az kararlılığa sahiptir, yani tehlikelidir. Kısa sürede yağan büyük miktarlarda kar çığ oluşumu için kırmızı bayraktır. Düşük dansiteli toz kar üzerine özellikle ıslak veya yoğun kar yağışı istikrarsız katmanlar oluşturabilir. Yağmur kar paketinin derinlerine sızıp karları ısıtmaya meyillidir. Ayrıca katmanlar arasında kayganlık sağlayarak çığ olasılığını arttırır.Rüzgar: Rüzgar kar dengesizliğinin bir başka nedenidir. Çoğu zaman süratli rüzgarlar yüzey karlarını bir bölgede toplar. Bu bölgeler çığ açısından risk taşır. Günboyunca rüzgarın yoğunluğuna ve yönüne dikkat edilmelidir.
Sıcaklık: Sıcaklıktaki dalgalanmalar kar paketinin stabilitesini bozar. Zemin ile yeni kar tabakaları arasındaki, farklı kar tabakaları arasındaki ve hatta hava ile kar tabakası arasındaki sıcaklık farkları kar kristallerinin oluşumunda değişikliklere neden olabilir. Tehlikeli bir kristal türü olan “hoar” diğer kar kristalleri ile kohezyon oluşturamaz. Granül şekere benzerliğinden dolayı “şeker kar” olarak da adlandırılan hoar herhangi bir derinlikle hatta farklı derinliklerde bulunabilir. Özellikle ilkbaharda ortaya çıkan bir diğer sorun ısınma nedeniyle ortaya çıkan ıslak karların çığ oluşumuna öncülük etmesidir.
“Bir risk gördüğün anda grubu uyar!”