Peki bu güzel ekosistem “Teraryum” nasıl hazırlanır?
Malzemeler
- Cam bir kap (fanus, dikdörtgen, prizmatik olabilir)
- Çakıl taşı, küçük taşlar
- Aktif kömür
- Steril torf toprak
- Maşa, uzun cımbız, fırça, kaşık, bal kaşığı
- Zevkinize göre Sukulent ve kaktüsler
- İsteğe ve hayal gücünüze bağlı küçük dekoratif objeler (bank, ev, hayvanlar, yarı değerli taşlar (Kuartz, ametist, oltu taşı gibi)
1. Adım
Aklınıza gelen her türlü cam kabı teraryum olarak kullanabiliriz. Cam bir demlikten, prizmalara, fanustan fincana kadar kafanızda hayal ettiğiniz bahçenizin sığacağı her kap olabilir. Bahçemizi oluşturacak bitkilerin boyuna uygun boy ve derinlikte olmasına dikkat etmeniz yeterli. Geniş ağızlı kapların çiçek dikme ve sulama açısından kolaylık sağlayacağını unutmayalım.
2. Adım
Seçtiğiniz kabı temizleyip kuruladıktan sonra kabın altını çakıl taşları ile döşeyin. Bu taşların öncelikli amacı sulama sonrası drenaj sağlayarak bitki köklerinin aşırı suya maruz kalıp çürümesini önlemektir. Aynı zamanda taşlar ıslak kaldığı sürece teraryumun nem dengesini sağlamaya yardımcı olur. Ortalama 5-15 mm boyutlu çakıl taşlarını, en az 4 cm yükseklikte olacak şekilde yerleştirin. Botanik marketlerde birçok farklı rengini bulabileceğimiz dekoratif taşları da tercih edebilirsiniz. Kabınız derinse renkli taşlarla farklı katmanlar oluşturup drenaj katmanını daha geniş tutabilirsiniz.
3. Adım
Yerleştirdiğiniz taşların üzerine aktif kömür katmanını oluşturun. Küçük parçalı veya toz halde aktif kömürü kaşık yardımıyla taşların üzerine yayarak 1 cm kalınlığında bir tabaka oluşturun. Aktif kömür teraryum için çok önemli bir katmandır, teraryumunuzu bakterilerden, nemden, küften koruyarak daha sağlıklı bir ekosistem kurmanıza yardımcı olur. Kömür katmanını oluşturduktan sonra torf eklemeden önce tercihen kuru yosunlar kullanarak bir katman daha oluşturabilir toprağın taşlara karışmasını engelleyerek nem dengesine katkıda bulunabilirsiniz. İşlevsellikten çok görsel bir amacı olduğundan bu aşama opsiyoneldir.
4. Adım
Aktif kömürün (koyduysanız yosunların) üzerine torf döküp elinizle bastırın. Torf bitki kök ve gövdelerinin birikimiyle oluşan organik bir toprak türüdür, nem tutma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 7-8 cm yükseklikte bir torf seviyesi oluşturun. Ve artık yaratıcılık zamanı! Bu aşamada teraryumunuzun önünü ve arkasını belirleyip hayalinizdeki bahçeyi düşünün. Benim bu noktada en sevdiğim şey bir süre boş bahçeme bakıp hayal kurmak. Nöbetten çıkıp gittiğiniz bir parkın en sakin köşesindeki banka oturup etrafta ne görmek istediğinizi, ya da orman içinde bir evinizin olduğunu düşünebilirsiniz mesela.
Seçtiğiniz bitkileri dikeceğiniz yerleri belirleyip bal kaşığı yardımı ile toprakta 1-2 cm derinlikte delikler açın. Önü arkası olan bir fanus tasarladıysanız arka tarafa daha uzun boylu bitkileri yerleştirmeyi planlayın. Alçak ve geniş bir kap tercih ettiyseniz ortaya daha uzun bitkileri yerleştirip kenarlara sarkan ve yayılan bitkileri