Kanada merkezli oyun şirketi Electronic Arts (EA) ünlü futbol oyunu FIFA serisini ilk kez hayatımıza soktuğunda takvimler 1993’ü gösteriyordu. Günümüz şartlarında antika olarak gözüken ve bir floppy disk, yani kendi Türkçemize basitleştirirsek disket, içinde taşınabilen bu oyun 1993’te ilk çıktığında günümüz için ne kadar çağ dışı gözükse de döneminde, futbol oyunları arasında devrim ateşini ilk yakanlardan olmayı başarmıştı. 2019’ a yaklaşırken, EA’ nın ünlü futbol oyunu FIFA’nın 26. oyunu da yayımladı. İlk çıktığı yıllarda sadece ülke milli takımlarının olduğu ufak bir oyun, şu anda 30’un üzerinde oynanabilir lig, 700’ün üstünde oynanabilir lisanslı takım ile şu an için futbol oyunları sektöründe son 5 senedir yaptığı ataklar ile 1 numaraya yükselmeyi başardı. 2016 senesinde Türkiye Spor Toto Süper Lig’inin de geçen sancılı süreç sonrası lisansının alınıp oyuna eklenmesi, bu oyunu Türkiye’de de daha popüler hale getirdi. Türkiye’de de oyunculuk sektörünün gelişmesi, federasyon destekli e-spor kulüplerinin açılması sonrası geniş kitlelere bir “oyun” olarak ulaşan FIFA, çağımız gereği sosyal medya gücü, Youtube-Twitch gibi gameplay yayını yapan kişilerin buradan maddi anlamda ciddi gelir elde etmesiyle de birlikte oyun-hobi kavramının bir adım ötesine bile geçti. Mümkün olduğunca bu oyunun hobi kısmını tanıtmaya çalışacağım.
Bu sene kapağında Real Madrid oyuncusu Cristiano Ronaldo’yu barındıran oyun, bizi sade bir menü ile karşılıyor. Yanınızda bulunan bir arkadaşınızla bire bir maç yapabileceğiniz, bir kulüp seçip o kulüpte yöneticilik yapabileceğiniz, ya da sadece ben “kulüpten kendi belirlediğim bir oyuncu” olmak istiyorum deyip devam edebileceğiniz modları mevcut. Ancak futbol oyunlarının sıkıcılığı burada başlıyor. Yıllardır oyun oynayan bir kişi olarak kendi görüşümü söylersem, oyun ne kadar iyi bir yapay zekaya sahip olursa olsun, yapay zekaya karşı oynamak belli bir süre sonra sıradanlaşıyor, tek düzeleşiyor. İşte bu noktada FIFA serisinin diğer serilere üstünlüğü ortaya çıkıp oyunu sürekli oynanabilir hale getiriyor, bunu da online modları ile başarıyor.
İlk internet bağlantılarımızla 146 çevirmeli 56k modemlerle girdiğimiz, bir resim indirmek için saatlerce beklediğimiz internet bağlantıları artık evlerde 100 Mbit/sn hızlara kadar ulaştı ve oyun sektörü de bu işin kaymağını çok iyi yemekte. Artık oyuncuların online olarak, İzmir’deki evinde kanepesinde otururken, Colorado’ dan biriyle sanki evde yan yanaymış gibi hızlı ve akıcı oyun oynayabiliyor olması, insanları oyuna bağlı tutan en önemli unsur oldu. Tabi bunda EA’ ın altyapılarının da hakkını vermek lazım, oyun içi takılmalar ve hatalar yok denecek kadar azaldı.
Oyun içi bahsedeceğim ilk mod pro club modu. Online olarak oynanabilen bu modda, sıfırdan kurulan gerçek hayatta olmayan bir kulübün seçtiğiniz mevkisinde oynayan bir oyuncu olarak liglerde yarışabilirsiniz. Örnek verecek olursak, Real Mardin isimli bir kulüp kurup, formasını armasını ayarlayıp, stadını seçip, bu takımda 10 numaralı formasıyla oyun kurucu olarak oynayabilirsiniz. Bu modda herkes sadece 1 oyuncuyu kontrol edebilmekte, eğer olursa da aynı anda 11’e 11’den 22 kullanıcının aynı anda maç yapabilmesini sağlayacak altyapı hizmetini vermekte. Soğuk kış günlerinde halı sahaya gitmeye erinen kişiler için, herkesin kendi evinden bu sanal sahaya geçerek başka ülkelerden kişilerle rekabet etmesi olayı gayet zevkli kılıyor. Playstation platformunda canlı mikrofon desteği ile de konuşmalarınız birbirinize kulaklık vasıtasıyla ilerletebiliyor. Yani “Allah’ ını seven defansa gelsin” dediğinizi tüm arkadaşlarınız duyabilir, gerçek hayatta ürettiğimiz “ben koşamıyorum kondisyonum olsa Real Madrid’de oynardım” teorilerinizi en azından sanal ortamda gerçekleştirebilirsiniz. Takım olarak aldığınız galibiyetlerle hem oyuncunuzu geliştirip hem de mevcut haliyle 10. ligde başlayan takımınızı üst liglere taşıyarak başarıdan başarıya koşturtabilirsiniz. Çalıştığım hastane olan Ege Üniversitesi Acil Servis’ i olarak şu an için 5 üyesi bulunan “Ege Acil” kulübü 4. ligde hayatına devam etmekte, ilgilenenler iletişime geçebilir boş mevkilerimiz mevcuttur.
Diğer bir online mod olan FIFA Ultimate Team modu, yani kısaca FUT, oyunun en çok tercih edilen modu. Burada sıfırdan yaratılan kendi kulübünüzün, örneğin Vefaspor, renklerini amblemini stadını seçiyor, istediğiniz formayı verip oyuncu alımına başlıyorsunuz. Yani işleri biraz düzgün başarırsanız, Vefaspor forması altında Lionel Messi’nin asist yapıp İbrahimovic’in gol attığını görebilirsiniz. Hatta son 3 senedir “ICON” özelliği ile takımınıza Maradona, Pele, Hagi gibi efsane statüsü kazanmış emekli futbolcularının gençlik halleriniz ekleyebilir, onlarla başarıdan başarıya koşabilirsiniz. Maalesef bir maçtan kazandığınız ortalama 500 coin iken, bu tarz ikon oyuncuların fiyatları 500.000 coinin üstünde olup, bunları başarmak için oyunda zaman geçirmek gerekmekte.
Fiziksel yorgunluğu olan futbol aşıklarına, sürekli aynı evde buluşma imkanı olmayan arkadaşlıklara FIFA 19 bu sene de ilaç gibi gelmekte, bir oyun için insanı yeterince eğlendirmeye devam etmekte.
Her türlü soru için www.twitter.com/mulizm