Home EğitimVideolarİstatistik videoları SPSS’de “Select Cases” özelliği nasıl kullanılır?

SPSS’de “Select Cases” özelliği nasıl kullanılır?

by Gökhan Aksel
0 comments

Çok uzun olmayan eğitici video serimizde, sık kullanmadığınız, unuttuğunuz özelliklerin her birini tek bir videoda anlatmayı amaçlıyoruz. Bu video, eğitici istatistik videolarımızın ilki olup Doç. Dr. Gökhan AKSEL tarafından hazırlanmıştır.

İlk videomuzda SPSS’de “Select Cases” fonksiyonunun nasıl kullanıldığından bahsediyoruz. “Select cases” fonksiyonu SPSS’in hayatımızı kolaylaştıran özelliklerden birisi. Nominal bir değişken içerisinden bir ya da daha fazla grubu seçmek, diğerlerini ise görünmez yapmak için kullandığımız bir özellik. Somut bir örnek vermek gerekirse, “cinsiyet” isimli bir değişkenimiz olsun ve hastalar Erkek (1) ve Kadın (2) olarak kodlanmış olsun. Bu değişkende sadece kadınların görünür olmasını istediğimizde (erkek hastaların adeta hiç verisinin SPSS’e girilmemiş gibi görünmez olduğu) “Select cases” özelliğine başvurabiliriz.

Başka bir örnek; veri setimizde hastaları göz renklerine göre kaydettiğimiz ve 5 seçenekli bir “göz rengi” değişkenimiz olsun. Yeşil (1), Mavi (2), Kahverengi (3), Siyah (4) ve Ela renk de (5) olarak kodlanmış olsun. Normal şartlarda bu değişkeni kullanarak yaptığımız tüm istatistiksel karşılaştırmada SPSS her defasında 5 göz rengine göre karşılaştırma yapacaktır. Oysa biz sadece siyah göz rengi ile kahverengi göz renklerini karşılaştırmak istersek ve diğer göz rengi seçenekleri ve hastaları yokmuş gibi yapmak istersek “Select cases” fonksiyonu bizim imdadımıza yetişen çok faydalı bir özelliktir.

Uygulamaya dair detaylar videomuzdadır, konuya dair daha detaylı anlatım ve pratik uygulamalar için siz değerli okurlarımızı ATAK-İstatistik kurslarımıza bekleriz.

İyi seyirler.

You may also like

Leave a Comment