JAMOVI’de McNemar testi


Doç. Dr. Gökhan AKSEL tarafından hazırlanan bu videoda JAMOVI’de “McNemar” testinin nasıl yapıldığı çok kısa şekilde anlatılmaktadır.

Hatırlatma: kısa videolarımızda uzun konu anlatımları yer almayıp aslında sadece ilgili istatistik yazılımında testin nasıl yapılıp sonuçlara nasıl ulaştığımızın kısa tarifleri yer almaktadır.

McNemar testini bağımlı gruplarda nominal bir değişken açısından fark olup olmadığını test etmek için kullanıyoruz. Örneğin: ilaç verilen bir grup hastanın uygulama öncesi (grup 1) ve uygulama sonrası (grup 2) ölçülen bir nominal değişken açısından (örneğin ağrı var/ağrı yok) anlamlı fark olup olmadığını test etmek için kullandığımız bir testtir McNemar. İlacın dikotom olarak kodlanan ağrı değişkeni açısından fark yaratıp yaratmadığı test edilir bu örnekte.

Eğer 2 grup varsa (2 ölçüm: uygulama öncesi ve sonrası gibi) McNemar, >2 grup varsa Qohran’s Q uygulanır. Bu videomuzda Qohran Q testi anlatılmamaktadır çünkü henüz JAMOVI’de bu test buşunmuyor. Ancak bazı istatistikçiler ille JAMOVI’de Qohran’s Q yapmak isteniyorsa Friedman testi yapılabileceğini, bu testin Qohran’s Q ile aynı P değerini verdiğini belirtiyorlar. Ben şahsen JAMOVI’de eklenene kadar Qohran’s Q testinin SPSS ya da diğer istatistik programlarında yapılması taraftarıyım.

Uygulamaya dair detaylar videomuzdadır, konuya dair daha detaylı anlatım ve pratik uygulamalar için siz değerli okurlarımızı ATAK-İstatistik kurslarımıza bekleriz.

İyi seyirler.

Paylaş Paylaş