SPSS’de “Compute Variable” özelliği nasıl kullanılır?


Doç. Dr. Ş. Kerem Çorbacıoğlu tarafından hazırlanan bu videoda SPSS’de “compute variable” fonksiyonunun nasıl kullanıldığı anlatılmaktadır.

“Compute variable” fonksiyonu için kısaca, var olan bir ya da birden fazla değişkenden yeni bir değişkeni matematiksel formüller kullanarak elde etme özelliği denebilir.

Örnek olarak veri setinizde hastaların boy ve ağırlık değişkenleri mevcut olsun. Sizin body mass index (BMI) değişkenine ihtiyacınız oldu diyelim. Bu durumda sıfırdan yeni bir BMI değişkeni oluşturup tek tek her hastanın BMI’ni hesaplayıp SPSS’e girmek oldukça zahmetli olacaktır, hele ki veri setinizde binlerle ifade edilen hasta sayısı varsa imkansız olacaktır. Bu durumda “compute variable” özelliği kullanarak ve bir kaç tuşa basarak BMI değişkeni, boy ve ağırlık değişkenleri kullanılarak elde edilebilir.

Daha basit bir örnek ise maliyet analizi yapılan bir çalışma veri seti üzerinden verilebilir. Diyelim ki siz her hastanın maliyetini Türk Lirası olarak kaydettiniz ama yabancı bir dergiye göndermek için bu değişkenin Amerikan Doları cinsinden yeniden oluşturulması gerekiyorsa yine “compute variable” fonksiyonuna ihtiyacınız olacaktır.

Uygulamaya dair detaylar videomuzdadır, konuya dair daha detaylı anlatım ve pratik uygulamalar için siz değerli okurlarımızı ATAK-İstatistik kurslarımıza bekleriz.

İyi seyirler.

Galeri


Paylaş Paylaş