İkinci Durağımız: Gölcük


“Talihsizlikler ile başlayan serüven”

Gölcük ilçesi ile ilgili hikayeme burda başlamak isterdim ama daha başlayış işlemlerini bitiremeden Şırnak iline resen görevlendirildim. Mecburi hizmete başlama hikayem talihsizliklerle dolu gibi gözükse de Şırnak’tan bahsetmeden başlamam haksızlık olacağını düşündüm . Şubat 2022’de Şırnak’ta 2 aylık geçici görevlendirmeme başlarken, ilk hissettiğim sahipsizlik idi. Nerede çalışacağız, nasıl çalışacağız hiçbir fikrim yoktu. İl Sağlık Müdürlüğüne gitmemle aslında hissettiğimden de yalnız olduğumu farkettim. Ancak daha sonraki süreçte gerek Şırnak’taki mesai arkadaşlarım, gerekse orda bulunan hekim arkadaşlarımın ilgisi ve yerli halktan gördüğümüz yardımlar sayesinde aslında yalnız olmadığımı anladım. Şırnak ili resen görevlendirmesi güzel arkadaşlıkların kurulduğu ve meslek hayatımda edinemeyeceğim tecrübeleri topladığım bir yer haline dönüştü. Orda beraber mesai harcadığım öncelikle tüm hekim arkadaşlara, diğer yardımcı sağlık personellerine  ve askeri personele çok teşekkür ederim. Görevlendirme aşamasından sonra artık asıl görev yerim olan Gölcük’ten bahsedebilirim. 

“Küçük ama yoğun bir acil servisi var”    

Mecburi hizmette Gölcük seçilir mi? sorusuna gelirsek.  Gölcük Necati Çelik Devlet Hastenesi küçük bir hastane olmasına rağmen gerçek anlamda çok yoğun bir acil servise sahip. Görece daha küçük bir ilçeye komşuluğu sebebi ile çevre ilçenin zor hastalarının da durağı olan bir hastane diyebilirim. Uzman sayısının az olması ve belli uzmanlık branşlarının olmaması sebebiyle işlerin zorlaştığı bir hastane olduğunu söylemek yanlış olmaz. Acil servis yeşil alan, sarı alan ve resüsitasyon alanları olarak ayrılmış olmasına rağmen fiziki şartlarının yeterince uygun olmaması sebebiyle işleyiş zorlaşmaktadır. Ancak yardımcı sağlık personelinin özverili çalışması, başhekimliğin ihtiyaç duyulan her şeyi ivedilikle halletmeye, sağlamaya çalışması sayesinde işleyiş düzene girmektedir. Yeni hastaneye taşınma süreci ile birlikte işleyişin daha kolay hale geleceğini öngörmek yanlış olmaz. 

“Her yerin kendine göre dinamikleri var”

Acil servis çalışma düzenine gelirsek, tüm hekimler kendi hastalarında primer sorumludur. Kırmızı kod vakaları uzman hekimler tarafından değerlendirilmektedir. Yine bazı hastalar gerekli hallerde uzman hekimlere danışılmaktadır. Her yerde olduğu gibi bizler acil uzmanları olarak klinik tecrübelerimizi hem yol gösterici olarak hemde eğitim anlamında pratisyen hekim arkadaşlarla paylaşmaktayız. Bu yazıyı yazarken mecburi hizmetteki 4. ayım bitti. Henüz alışma sürecinin başında olduğumu söyleyebilirim. Farklı bir hastanede, alıştığınızın dışında bir ekiple, sevdiklerinizden, arkadaşlarından ve ailenden uzakta farklı bir çevrenin içinde yeni bir hayata başlamanın vermiş olduğu zorlukları gerek pratisyen hekim arkadaşlarımın yardımı gerekse yardımcı sağlık personelinin uyum içinde çalışmasıyla kısa sürede atlattım diyebilirim.

Kocaeli’nin Gölcük ilçesi denilince hemen burada kurulu “Donanma Komutanlığı” ve Türkiye’nin en büyük tersanesi olan “Gölcük Tersanesi” akla geliyor. 1927 yılında kurulan tersane ilçenin gelişimine önemli katkı sağlamış. İlçenin yaklaşık 2 km’lik sahil şeridi İzmit körfezinin güney kıyısında konumlanmıştır. Karamürsel ilçesi ile komşu, merkeze 18 km uzaklıkta şirin bir yerleşke demek doğru olur.

“Hem tarih hem de doğal güzellikler açısından zengin”

Eğer Gölcük’e yolunuz düşerse, görmeniz gereken yerler arasında Nüzhetiye Şelalesi, Gölcük Deniz Müzesi, Gölcük Çarşı, Yarhisar Gemi Müzesi, Yazlık Ilıcası Termal Tesisleri, Saklı Göl, Sultan Baba Türbesi, Gölcük Kavaklı Sahili gibi hem doğal güzelliğe sahip hem de tarihi açıdan öneme sahip pek çok yer bulunmaktadır. Boş zamanlarınızda Değirmendere sahili yürüyüş yapıp ve sandalyenizi atıp oturmak için birebir. Sahil boyunca dizili kafelerde oturup çayınızı yudumlayabilirsiniz. 

“Misafirperverlik kavramının yitip gitmediğini görüyorsunuz”

Gölcük halkı için ayrıca bir parantez açmak istiyorum. Gölcük’e  ilk geldiğimde buradaki insanlar kendime kalabilecek bir yer bulana kadar beni evlerinde misafir ettiler. Türk misafirperverliğinin ne olduğunu tekrar hatırlamak çok güzel bir duyguydu. Kendi evime taşındıktan sonra da komşuluk ilişkilerinin Gölcük’te hala çocukluğumuzda ki kadar sıcak ve cana yakın olduğunu gösterdiler. 

“Kısaca Gölcük yeşilin maviyle buluştuğu gemilerden gelen seslere kuşların cıvıltılarıyla karşılık verdiği şirin ve sıcak bir ilçe…”

Mecburi hizmetinizde kafanızı dinleyebileceğiniz, çalışma şartları çoğu yere göre nispeten daha kolay,  sakinliği seviyorsanız emekli olana kadar kalabileceğiniz bir görev yeri… Sakinlikten çok hoşlanmıyorsanız da, karayolu ile İstanbul’a 1 saat ve Kocaeli merkeze 15 dakikalık seyahat ile aradığınız hareketi bulabilirsiniz. Kocaeli merkez her üniversite şehrinin olduğu gibi sosyal açıdan pek çok imkana sahip. 

Gölcük’ün severek çalışacağınız bir yer olacağını düşünüyorum…

Bu yazı Acil Tıp Bülteni’nin Şubat 2023 tarihli 13. sayısında yayımlanmıştır.

Galeri


Paylaş Paylaş