Home Röportaj Tom Fadial: “Algoritmalar Kurarak Kavramların Oturmasını Sağlıyorum”

Tom Fadial: “Algoritmalar Kurarak Kavramların Oturmasını Sağlıyorum”

by İBRAHİM SARBAY
0 comments

Herkese merhaba,

Tom Fadial’ı ilk olarak Ddxof (..’nın Ayırıcı Tanısı) web sitesindeki temiz ve basit algoritmaları sayesinde tanıma fırsatı buldum. Algoritmaların Türkçeye kazandırılması sürecinde elinden geleni yaptı. İlerleyen dönemde ise Gistalt, Nerve Block ve ECG Stampede uygulamaları ile tıp dünyasına katkıda bulunmaya devam etti. Bu yazımda biraz kendisini tanıtmak ve projeleri ile ilgili biraz bilgi vermek istedim.  

Tom Fadial kimdir?

Tom Fadial; Houston, Teksas’ta bir Acil Tıp uzmanı olarak çalışıyor. Aynı zamanda, Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nde (UTHealth) Acil Tıp asistanlarının eğitimine katkı sağladığı bir uzmanlık eğitim programında görevine devam ediyor. Dr. Fadial’ın görevleri bu kadarla sınırlı değil. McGovern Tıp Okulu’ndaki tıp öğrencilerinin eğitimlerine de yardımcı oluyor. Mezuniyet sonrası klinik meslek hayatının dördüncü yılında olan Dr. Fadial “Öğrenecek çok şeyim var ama işimi seviyorum” diye ekliyor.

Tıp fakültesine gitmeden önce, serbest arayüz tasarımcısı olarak çalışmış. Web ve mobil uygulama tasarımı ve geliştirilmesine olan ilgisi bu dönemde kendini göstermiş.

Tom Fadial’ın rutin bir günü nasıl geçiyor?

İşimle ilgili harika olan şey, rutininin olmaması! Houston’da vardiya sürelerinin değişebileceği yoğun iki hastanenin acil servislerinde aktif olarak çalışıyorum. Acil serviste olmadığım zamanlarda genellikle tıp eğitimi projeleri üzerinde çalışıyorum. İş dışında koşmak, bisiklete binmek veya egzersiz yapmak gibi aktivitelerle aktif olmayı seviyorum.

Peki sizin gibi hem eğitim hem teknoloji aşığı birinin bilgisayar kurulumunuz nedir? Hangi akıllı telefonu kullanıyorsunuz?

15 yıldan fazla bir süredir Apple kullanıcısıyım. Şu anda kodlamalarımın çoğunu 2018’de edindiğim MacBook Pro’da yapıyorum ancak yeni bir M1’e yükseltmekten heyecan duyuyorum. Her daim kullandığım akıllı telefonum bir iPhone X, ancak bazı eski Android telefonlar ve bugüne kadar en sevdiğim kişisel telefonum olan iPhone SE dahil olmak üzere birkaç cihazı test işleri için yanımda bulunduruyorum.

Günde ortalama kaç saatiniz internette geçiyor?

Muhtemelen çok fazla. Verileri seviyorum ve çeşitli projelerde harcanan zamanı kaydetmeme ve düzenlememe yardımcı olan bir zaman takibi uygulaması kullanıyorum. Klinik olarak çalışmadığım ve eğitim projelerime odaklandığım günlerde, yaklaşık 8-10 saat bilgisayar başında vakit geçiriyorum. Klinik günlerinde 1-2 saate yaklaşıyor ve izin günlerinde bağlantıyı tamamen kesmeye çalışıyorum. “Twitter ve Reddit gibi sosyal medya uygulamalarını silerek cep telefonumda geçirdiğim süreyi mümkün olduğunca sınırlamaya çalışıyorum.”

Peki sizin özellikle kullandığınız favori kısayolunuz veya hack’iniz nedir?

Klavyenin kısayollarını kullanmayı tercih ediyorum.  Klavyemin komut kısayollarına o kadar hakimim ki, bilgisayarımda gezinmek için trackpad’i nadiren kullanıyorum.

En tutkulu kullandığınız uygulama ve yazılımlar nelerdir? Neden?

Tasarım için Sketch’i ve geliştirme için TextMate’i seviyorum. İkisi de çalışmayı çok daha hızlı ve kolay hale getiriyor. Sketch ile, tasarım konseptlerinden aslına uygun prototiplere hızla geçebiliyorum. TextMate özünde basit bir metin düzenleyici, ancak işe yarayan bir şey bulduğunuzda değiştirmek gerçekten zor oluyor. TextMate süper basit. Daha yeni ve daha gelişmiş kod düzenleyicileri denedim ama kendimi dönüp dolaşıp TextMate içinde buluyorum.

Harika projeleriniz olduğunu biliyoruz. Bize biraz onlardan bahseder misiniz?

Ddxof (www.ddxof.com), ilk tıbbi web sitem/uygulamam ve hala favorim diyebilirim. Web sitesini tıp fakültesinde en sevdiğim doktorlardan ve akıl hocalarımdan birinin karar mekanizmasının nasıl işlediğini gördükten sonra kurdum. Öğrenmeme yardımcı bir uygulama olarak başladı. Algoritmaları çizmenin beni kavramları anlamaya zorladığını ve onları hatırlamama yardımcı olduğunu keşfettim.

ECG Stampede (www.ecgstampede.com) ise insanların EKG’leri nasıl yorumlayacaklarını ve triyaj yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olan bir oyun aslında. Sinir Bloğu (www.nerveblock.app) uygulamasına gelirsek, en son uygulamam bu. Landmark tabanlı ve ultrason kılavuzluğunda sinir blokları gerçekleştirmenize yardımcı olacak bir araç geliştirmeyi hedefledim.

Verimlilik sürecinizi nasıl sürdürüyorsunuz. Bizimle birkaç ipucu paylaşır mısınız?

Dikkat dağıtıcı şeyleri en aza indirmeye çalışıyorum. Hedeflerimi mümkün olduğunca küçük ve ulaşılabilir tutmaya çalışıyorum ve tabii ki elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bir oturuşta en az 3-4 saatimi bir projeye ayırarak, sprintler halinde (tabii ki yoğun kafeinli) çalışmayı seviyorum. Her sprint/çalışma günü için neyin tatmin edici bir başarı olacağına, başlamadan önce karar veriyorum, hedeflerimiz belirliyorum. Çünkü bunun hem beni anlamlı bir dönüm noktasına ulaşmaya ittiğini, hem de bana başarılı olduğumu hissederek rahatlayabileceğim bir bırakma zamanı sağladığını fark ettim. Asana uygulaması, planlarıma bağlı kalmama yardımcı olan harika bir proje yönetim aracı.

Peki benim de çok merak ettiğim bir konu olan Gistalt’ın hikayesini, uygulamayı oluşturmaktaki amacınız neydi?

Gistalt’ı aslında, “klinik gestalt’ın” öğretilip öğretilemeyeceğini öğrenmek için geliştirdim. Bir tıp öğrencisi veya başka bir stajyerin, bir hastanın ağır hasta olup olmadığını ayırt etmesi zor olabilir. Klinik geştalt dediğimiz becerinin nasıl öğretileceğine dair net bir konsept yok.

Gistalt, öğrencilerin bu algıyı geliştirmek için yeterli sayıda hasta görmelerini beklemek yerine, kısa hasta sunumları yardımıyla oyuncuları ciddiyeti seçmeye teşvik ederek beceriyi öğretmeye dayalı bir program. Gönüllü uygulama kullanıcıları, mümkün olup olmadığını anlamak için veri toplamama yardımcı oluyorlar!

Son olarak bizlere söylemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Türk Acil Tıp camiasını ve yaptığınız harika çalışmaları takdirle izliyorum!

Bugün sizlere sadece Acil Tıp için değil tüm tıp dünyasındaki teknolojik yenilikler ile ilgili ufak kapılar açmaya çalıştım. Uygulamaları kendinizin deneyip karar vermesi tabii ki çok daha verimli olacaktır. Eminim sizlerin de hoşuna gidecek farklı bir sürü uygulama mevcuttur. Acil Tıp gibi yenilikçi ve dinamik bir branşta bu teknolojik ilerlemeleri deneyimlemeden yanından geçip gidemeyiz. Bugünlük benden bu kadar bir sonrası konumuz ve konuğumuz ile tekrardan görüşmek dileğiyle …

Bu yazı Acil Tıp Bülteni’nin Ocak 2022 tarihli 10. sayısında yayımlanmıştır.

iOS ve Android’de kullanılabilen Gistalt, çeşitli klinik senaryolar vererek durumun ciddiyetini belirlemenizi isteyen bir çeşit oyun.  

You may also like

Leave a Comment