2017 TÜRKİYE UYUŞTURUCU RAPORU


2017 Türkiye Uyuşturucu Raporunu okudunuz mu? Ülkemizde narkotik veya uyuşturucu madde olarak tanımlanan toksinlerin kullanımı ve dağılımı hakkında kayıtların tutulması adli makamlarca sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bizim Acil Servislerde tedavi ettiğimiz hastalarda madde alımından şüphe etmemizin ötesinde hangi maddeleri aldığını da tespit etmemiz laboratuar şartları yüzünden her zaman mümkün olmamaktadır.

O zaman belki de hepimiz için önemli olan bilgi en çok hangi maddelerin kullanımda olduğunu bilmek olmalı. Bugün sizlere sunacağımız 2017’ de yayınlanan Türkiye Uyuşturucu Raporu “Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi” tarafından hazırlanmış olan ve 2016 yılı verilerine göre tamamlanmış en son dağılımı göstermektedir (rapora ulaşmak için tıklayınız). Bu rapordaki rakamlar hastaneye uyuşturucu madde kullanımı, bağımlılık veya madde alımına bağlı ortaya çıkan medikal sorunlar ile başvuran tüm hastaların dağılımı değildir. Ancak ele geçirilen maddelerin dağılımı ve miktarı açısından çok önemli bir kaynak sağladığını düşündüğüm bir rapordur. Raporun sonlarında ayrıca uyuşturucu trafiği ile ilgili aydınlatıcı bir kısım da eklenmiş. Son yıllardaki dağılımlarda olan değişiklikler; örneğin, Eroin kullanımı ile ilgili vakalarda yıllar içinde azalma olmasına karşın Captagon gibi yeni ajanları kullanan vakaların ne kadar arttığı da çarpıcı olarak paylaşılmış (Figür 1 ve 2).

Figür 1. Yıllara Göre Eroin Şüpheli Sayıları (Kaynak: TUBİM 2017)

Figür 2. Yıllara Göre Captagon Şüpheli Sayıları (Kaynak: TUBİM 2017)

Bu rakamlar şüpheli madde alımlarında tıbbi anlamda bizlere gerçekten yol gösterici olabilir. Raporda adı geçen ve Sağlık Bakanlığı tarafından Erişkin ve Çocuk- Ergen Ruh Sağlığı uzmanlarına ve Acil Tıp uzmanlarına verilen eğitimlerde Türkiye Acil Tıp Derneği olarak aktif olarak destek verdiğimizi de belirtmek isterim.

Paylaş Paylaş