Home Haber ve Duyuru TATD olarak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Sayın Hasan Çağıl ile görüştük

TATD olarak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Sayın Hasan Çağıl ile görüştük

by Ozan Konrot
139 views

Değerli Meslektaşlarımız,

18 Haziran 2013, Salı günü ben ve Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Sayın, Hasan Çağıl ile görüştük.

Görüşmemizin ana gündemini Sayın, Hasan Çağıl tarafından kurumlara gönderilen iki yazı ile geçtiğimiz aylarda Acil Tıp uzmanlarının nöbet tutma şartlarının ağırlaşması ve 2. basamakta Acil Tıp asistanlarının rotasyona tabi tutulması uygulamaları ile ilgili yazı idi.

Sıcak ve içten bir görüşme ortamında, camiamızı yakından ilgilendiren özlük hakları, çalışma saatleri, ücretlendirme ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunduk.

Görüşmeden çıkan ana sonuçlar:

1. Nöbet yerine vardiyalı çalışmaya geçilmesi ve bunun esaslarının belirlenmesi ile ilgili çalışmamızı desteklediğini, uygulamaya konulabilme ihtimali olduğunu belirtti. Bunun daha detaylı görüşülmesini ikinci buluşmamızda yapacağız. 

2. Ücret iyileştirmesi ile ilgili olarak kısa vadede yapılabilecek çalışmalar için birkaç gün önce ATUDER temsilcileri ile de SUT konusunu konuştuğunu bu konuda iki derneğin de yapacağı çalışmayı destekleyeceğini fakat bu konudaki asıl yetkinin Maliye Bakanlığında olduğunu söyledi. 

3. Uzun vadede ise kendisinin bizim asıl önerimiz olan “ Acil Serviste hasta sayısı üzerinden değil çalışma saati üzerinden performans verilmesini “ istediğini ve desteklediğini söyledi. Buna göre mesela Acil uzmanının şimdiki sisteme göre alabileceği maksimum parayı çalışabileceği maksimum saate bölerek elde edilecek saat ücreti üzerinden ödeme yapılmasını mantıklı bulduğunu söyledi.

4. Özel hastanelere norm kadro olarak Acil uzmanı kadrosu verilmemesi konusunda kararlı olduklarını; özel hastanelere mümkün olduğu kadar kadro verilmeyeceğini, çünkü kamuda ihtiyacın fazla olduğunu ve özel kurumların kamu Acil sağlık hizmetleri yüküne bir katkısı olmadığını düşündüğünü ifade etti.

5. Acil Tıp kliniklerinde çalışma ile ilgili olarak; asistanların daha fazla öğretim üyesi desteği / süpervizyon alması gerektiği ile ilgili önerimizi desteklediğini, vardiyalı çalışmanın esasları içinde bunun da çalışılmasını istedi.

6. İkinci basamakta Acil asistanı çalıştırılmasının olumsuz yönlerini konuştuk. Bu konuda yolu açtıklarını ancak insiyatifin yine de klinik şeflerinde olduğunu, zorlama olmayacağını belirtti. Fakat kararlı olduklarını çünkü ikinci basamakta boşluk olduğunu söyledi. Bu konuda, kısa sürede bitecek  ayrıntılı ve etraflı bir çalışma yaptığımızı ve tekrar kendileriyle konuyu ele almak isteğimizi ifade ettik.

Kamu Hastaneleri kurumu ile görüşmelerimiz devam edecektir.

Bu vesile ile bu ve benzeri konularda iletilmesini istediğiniz ya da yardıma ihtiyaç duyduğunuz konularla ilgili TATD Acil Tıp Uzmanlığı – Acil Servis Standartları Komisyonu ([email protected]) ve Acil Tıp Asistanlığı Komisyonları ([email protected]) olarak her türlü soru, görüş ve önerilerinize açık olduğumuzu tekrar belirtir, hepimiz için daha iyi çalışma koşulları sağlanması konusunda yapacağımız çalışmalarımıza değerli katkılarınız bekleriz. 

Saygılarımla,

Doç. Dr. Ahmet Demircan

Türkiye Acil Tıp Derneği YK Üyesi 

You may also like

Leave a Comment