Yazar: Buket MELEKOĞLU AYVACI
Acil tıp uzmanı, anne, eş ve daha niceleri… Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra acil tıpçı olup hayatına adrenalin katmaya karar vermiş. Bakırköy Sadi Konuk EAH Acil tıp kliniğinden mezun olduktan sonra yoluna Bağcılar EAH ’de devam ediyor. Dünyalar tatlısı oğlu Yağız’dan arta kalan zamanlarında sohbetin en tatlısını, filmin en güzelini, basketbol maçlarının en heyecanlısını asla kaçırmıyor. Gezmeyi, yeni yerler keşfetmeyi seviyor.
Belki de içinde bulunduğum durum birçok hemcinsim için ”çok zor” olarak adlandırılabilir. Korkutucu bile olabilir. Düşünsenize 24 saatlik nöbet sistemine göre ülkemin en yoğun hastanelerinden birinde çalışan bir acil tıp uzmanıyım. Bunun yanında eşim de aynı branşta ve aynı sistemle çalışmakta. Güzel İstanbul şehrimizin alışılması zor ancak alışıldıktan sonra bağımlılık haline gelen hızlı yaşam tarzı, kalabalığı ve hengamesi içinde bize eşlik eden 3 yaşındaki oğlumuz ile aynı zaman kapsülünde yolculuğumuza devam etmekteyiz.
Yapılması gereken o kadar çok iş var ki…
Yapılması gerekenlerin akılda sıralanması bir takvime konması gerçekten çok zor. Katılmak istediğin toplantılar, bilimsel aktiviteler, sosyal organizasyonlar, evin ihtiyaçlarının karşılanması, düzeninin sağlanması, trafik, okul aktiviteleri, okul ödevleri, eşinle ve ailecek geçirmek istediğin zaman… Liste oldukça geniş aslında.
Peki gerçekten bu kadar zor mu? Acil tıp, anne ve eş kavramlarını aynı cümle içerisinde kullanmaktan korkmalı mıyız? Yukarda bahsi geçen zaman kapsülü aslına bakarsanız kendi ilacını da bünyesinde barındırmakta. Ve insanoğlu zorluklarla baş ederken kendine çıkar yolları bulmakta her gün daha fazla ustalaşmakta. Gelin şimdi biraz dertleşelim ve zaman yolculuğumuza kaldığımız yerden devam edelim.
Paylaşmak en önemli çözümdür…
Paylaşmak, belki de bu süreçte en önemli çözüm aracı olarak tanımlanabilir. Sizden önce bu ve benzer zorluklar yaşamış olan çevrenizle karşılaşmış olduğunuz veya karşılaşmaktan korktuğunuz tüm sorunlarınızı paylaşarak çözüm aramak gerçekten çok rahatlatıcı olabiliyor. Daha önceleri sanıyorum daha küçük ev toplantılarıyla çözülen bu meseleler günümüzde sosyal medya hesaplarında kurulan gruplarla her geçen gün kendi sınırlarını aşıyor diyebilirim. Sizin ile aynı meslek grubuna sahip farklı veya aynı uzmanlık alanlarına sahip, çocukları sizinkinden daha büyük veya küçük olan annelerle, çocuğunuza almayı düşündüğünüz herhangi bir ürün (bez, şampuan, cilt bakım vb.) veya marka ile ilgili tüm ayrıntılarına ufak bir mesajla ulaşabileceğiniz gibi, çocuğunuzla gidebileceğiniz sosyal aktivitelerden bu gruplar sayesinde çok daha hızlı haberdar olabilirsiniz. Bu gruplar siz evinizden çok uzakta iken yaşadığınız bir tıbbi sorunla ilgili hekim bazında bulunduğunuz şehirde size yardım edilmesini bile sağlayabilmekte. Harika değil mi? Bir anne yaz tatilinde dikiş atılması gereken çocuğu için bu gruptan yardım alarak gitmesi gereken hekime görünmekte. Bölgesel gruplar bu süreci daha keyifli hale getirmekte belki de. Komşuluk sisteminin kalabalık şehirlerde kaybolduğunu düşünürsek aynı mahallede yaşayan birbiriyle aynı yaş grubundaki çocukların annelerinin oluşturdukları whatsapp grupları ile de benzer paylaşımlar yapılırken sorunlara ortak çözüm bulunabilmekte.
Ayrıcalık sunan bir hayat yoldaşı…
İki acil tıp uzmanının sürekli nöbet öncesi ya da sonrası olduğu bir ortamda yaşıyor olmasının zorlukları bir yana sizi, mesleğinizi, iş yükünüzü algılayabilen, nöbet öncesi anksiyetesinden sonrası öfori ve yorgunluğunuza kadar tüm duygudurumunuzu hisseden ve size ona göre yaklaşan, meslek hayatınızda karşılaştığınız komplike durumların çözümüyle ilgili sizden kıdemli olmasının getirdiği avantaj ile size her zaman pratik çözümler sunan birinin olması gerçekten büyük ayrıcalık.