Home Hobi Kıyıdan Olta Balıkçılığı

Kıyıdan Olta Balıkçılığı

by İbrahim ALTUNOK
0 comments

Yoğun bir nöbet sonrası ruhunuzu dinlendirmek, acilin kaotik ortamından uzaklaşarak tüm sıkıntılarınızı dalgalara bırakmaya ne dersiniz ? 

Herkesin stresten uzaklaşmak için kendince  çözüm yolları mevcuttur ve ruh sağlığımız için olması da gerekir. Küçüklüğümden beri içimdeki deniz tutkusu beni bir süre sonra balık avcılığına yönlendirdi.

Bu yazıda, elimden geldiği, dilimin döndüğü kadarıyla beni dinlendiren ve  tüm stresimi üzerimden alan kıyıdan olta balıkçılığını sizlere  anlatmaya çalışacağım.

Hangi mevsimde hangi balık tutulur? Hangi yem kullanılır? Balık tutmanın saati var mıdır? Hava durumu önemli midir?

“Balıkçılığın şüphesiz altın kuralı sabah suyu ve akşam suyudur”

Benim en çok zevk aldığım balık avı, levrek ve çupra avlarıdır. Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11’e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15’den 21’e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.

 

İzmir körfezinde nisan- ekime arası çupra avı yapabilirsiniz, özellikle ekime doğru tuttuğunuz balıklarda da giderek büyümektedir. Çupra avında kullanılacak favori yemler sülünez, mamun, boru kurdu ve madyadır; ekime doğru yengeç ve midye de kullanabilirsiniz.

Olta takımı olarak favori her zaman yılan dili ve tek iğne zoka takımı seçebilirsiniz. Bu avda daha çok surf olta takımı ve spin takımla tek iğne şeklinde iki teknik kullanılmaktadır. Surf olta takımında kamışın atar değerini dikkate alarak özellikle balığın kıyıdan uzakta olduğu nisan-mayıs-haziran aylarında mamun, boru kurdu, madya yemleriyle uzak atışlarda balık tutma olasılığınız artmaktadır. Diğer teknik ise spin olta kamışları ile misinaya 10 gr delikli kurşun geçirip ucuna zoka yada 1/0 kısa pala çapraz iğne bağlayarak ta yengeç ve mamun ile balık tutabilirsiniz.

“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”

Balığın  kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır. Bazen oltaya o kadar çok balık vuruyor ki, iki saat nasıl geçmiş, hiç oturmamış ve yeni koyduğum sıcak çay ne zaman soğumuş anlayamıyorum.

Levrek avında da birkaç yöntem mevcut ancak benim en çok kullandığım at-çek yöntemini sizlere  anlatmak istiyorum. At-çek yönteminde de tıpkı omuz redüksiyonu gibi farklı yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemleri sosyal medyadan da kolayca ulaşabilirsiniz. Nöbet ertesi eve gelip arada youtube’daki videolardan bu yöntemleri izlerken eşimde benim kadar balıkçı oldu diyebilirim. Arada ‘o sahte burada iş yapmaz’ gibi şeyler bile söyleyebiliyor.

Levrek avcılığı İzmir bölgesinde ekimde başlayıp şubat-marta kadar devam etmektedir. Ancak levrekler ocak-mart aylarında yumurta bıraktıkları ve  bu aylarda balık neslinin zarar görmemesi için avlanılması önerilmemektedir. Levrekler havaların soğuması ile ekimden başlayarak kıyıya gelmeye başlar. Levrek avında da sabahın erken saatleri en verimli zamandır. Burada en önemli altın kural uygun mera bulmaktır.

“Levrek avcı balık olduğu için koasu sever”

Levrek avı için ırmak ağızları, dalgalı havalar uygundur. Levrek avında set olarak spin olta kamışı , ip misina ve rapala yada silikon sahte yemler kullanılabilir. At çek avı sabır ve efor isteyen bir avdır. Çupra avında oturup beklerken, at çek avında ise 5 saatlik avda dakikada bir atış yaptığınızı düşünürsek eforu siz düşünebilirsiniz.

Balık avcılığının şüphesiz bir çok tekniği, yemi, merası, hava durumu mevcuttur. Yeni başlayacak arkadaşlara tavsiyem ümitsizliğe kapılıp bir hevesle başlayıp tutamayınca bu  işi bırakmasınlar. Ben başladığım ilk zamanlarda 10 gidişimin birinde balık yakalıyabiiyordum, ancak gide gide okuyarak, araştırarak, bölgedeki balıkçılarla konuşarak durmadan yeni taktikler öğrendim.

Her gittiğinizde balık tutacaksınız diye bir kural yok, o anın tadını çıkarmaya çalışın, bu size kar olarak kalır. Bazen gittiğimiz balık avlarında o kadar muhabbete kaptırıyoruz ki yandaki balıkçılar oltamızda balık olduğunu söyleyerek uyarıyorlar. Yeni insanlarla tanışmak içinde güzel bir hobi diyebilirim. Hiç tanımadığınız bir kişiyle birden muhabbetin içinde buluyorsunuz kendinizi. Bir balık tuttuğunuzda  herkes etrafınıza toplanıp bir şölen havası estirebiliyor.

Bu yazı Acil Tıp Bülteni’nin Haziran 2021 tarihli 8. sayısında yayımlanmıştır.

You may also like

Leave a Comment