Sağlıkta Şiddet


Merhaba,
Kaç yıldır hekimlik yapıyorsunuz?

Kars Digor İlçe Hastanesinde Pratisyen Hekim olarak (2005-2009) çalıştım, ardından Acil tıp uzmanlık ihtisasımı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2013 yılında tamamladım. 2013 itibariyle Balıkesir Devlet Hastanesinde Acil tıp uzmanlığı yapmaktayım.17 yıldır bu meslekteyim diyebilirim.

Daha önce hiç fiziksel ya da sözel şiddete maruz kaldınız mı?

Daha önce sözel Şiddete maruz kalmıştım fakat fiziksel şiddete hiç maruz kalmamıştım.

Yaşamış olduğunuz şiddet olayından sonra mesleğinize ve çalışma ortamınıza bakış açınızda bir değişiklik oldu mu?

Mesleğime olan sevgim ve inancım hiç değişmedi, ama mesleğimi yaptığım çalışma ortamı ve çevre şartlarıyla ilgili kendimi gerçekten korumasız ve yalnız hissettim.

Bir meslektaşınız olarak soruyorum; yaşadığınız olaydan sonraki günlerde mesleğinizi icra etmekte zorlandığınız zamanlar oldu mu?

Evet, olay sonrası ilk nöbetlerimde psikolojik olarak zorlandım. ‘’Benzer bir olay tekrar eder mi’’ korkusu oldu diyebilirim.

Şiddet olaylarının azalmasında en etkili çözüm sizce ne olabilir?

Şiddet olaylarının oluşmasında; tarafların psikolojik durumları ve toplum olarak içinde bulunduğumuz şartlar etken kabul edilebilir. Mevcut sistemde acil servislerden beklentinin gerçekten fazla olduğunu düşünüyorum ve acil servislerin iş yükünün haddinden fazla olduğunu düşünmekteyim. Bu durum hem hasta ve hasta yakınlarına hem de biz çalışanlara çok fazla stres yüklemektedir. Mesela kapasite yetersizliği, özelleşmiş birim ve hekim yokluğu veya azlığı iş yükümüzü ciddi olarak arttırmakta olup, bunun yanında hastane içindeki güvenlik tedbir ve önlemlerinin yetersiz olması da şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Sonuca geldiğimizde olay olmadan olayı önlemekte aciz kalan sistem maalesef olaylar başladıktan sonra da bizleri korumakta yetersiz kalıyor. Bütün bu konularla ilgili iyileştirmeler bu tür olayların azalmasında bir nebze katkı sağlayacaktır.

Önümüzdeki yıllarda sağlıkta şiddetin olmadığı, çalışma saatlerinin makul düzeyde olduğu, performans odaklı çalışma sisteminin rafa kaldırıldığı bir Türkiye hayal edebiliyor musunuz?

Maalesef hayal bile edemiyorum. Toplumsal ruh hali, sosyo ekonomik şartlar,  karar alıcıların tavır ve tutumlarını gördükçe bu tarz iyi temennileri hayal etmek bile zorlaşıyor.

Bu yazı Acil Tıp Bülteni’nin Mayıs 2022 tarihli 11. sayısında yayımlanmıştır.

Galeri


Paylaş Paylaş