Derneğimiz bünyesinde yayınlanan Turkish Journal of Emergency Medicine 2024/4 sayısı basılmıştır. Sayıya buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Empact Komisyonu ve Spor Tıbbı Çalışma Grubu iş birliğiyle gerçekleştireceğimiz TATD STREETBALL turnuvasına tüm spor sever acil hekimlerini bekliyoruz.
Turnuva Bilgileri
Turnuva, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek katılımlarla İstanbul ve Ankara’da düzenlenecektir. Finalistler, ilk kez yapılacak Spor Acilleri Sempozyumu’na katılma hakkı kazanacaklardır. Toplamda 4 finalist belirlenecektir.
Turnuvaya katılım ücretsizdir.
Turnuva Takvimi:
- Başvuru: 26 Eylül – 15 Ekim 2024
- Bölgesel Elemeler:
- 1 Kasım 2024 İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Basketbol Sahası
- 1 Kasım 2024 Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basketbol Sahası
- Final: TATD Spor Acilleri Sempozyumu’nda yapılacaktır.
Genel Bilgiler:
- Turnuva sokak basketbolu formatında 3 as, 2 yedek (opsiyonel) olmak üzere maksimum 5 kişilik takımlar halinde oynanacaktır.
- Oyuncular Acil Tıp Uzmanı ya da Acil Tıp Asistanı hekimlerden oluşacaktır.
- Takım başvuruları https://tatd.org.tr/empact/ resmi internet sitesi üzerinden alınacaktır.
- Bir kurumdan, birden fazla takım katılabilecektir.
- Farklı kurumlardan katılımcılar takım oluşturabileceklerdir.
Finalist Belirleme Yöntemi
- Toplamda 4 takımın finalist olarak belirleneceği bir sistemde, bölgesel finalist sayısını belirlemek için bölgelerin katılım oranlarına göre orantısal ve adil bir dağılım yapılacaktır.
Örnek;
Bölge A:13 takım
13x 4/17 ≈ 3,06 (yuvarlanırsa 3 takım)
Bölge B: 4 takım
4 x 4/17≈ 0.94 (yuvarlanırsa 1 takım)
Toplamda 4 finalist belirlenmiş olacak.
Oyun Kuralları
Genel Kurallar:
- Turnuva sokak basketbolu formatında 3 as, 2 yedek (opsiyonel) olmak üzere maksimum 5 kişilik takımlar halinde oynanacaktır.
- Her takım, ön başvuru formunda takım ismi ve oyuncu isimlerini bildirmek zorundadır. Takımlar turnuvaya katılırken beyan ettikleri takım ismi ve oyuncu listelerinde sonradan değişiklik yapamazlar.
- Organizasyon tarafından forma, yelek vb. temin edilmeyeceğinden takımları tek tip kıyafet (forma) temin etmeleri gerekir ve takım oyuncularının takımlarına ait tek tip bir forma ile maça çıkmaları gerekmektedir.
- Her takım, maçlardan en az 10 dakika önce sahada bulunmak zorundadır.
- Turnuva ile ilgili tüm bilgiler, turnuva web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanacaktır.
- Turnuva organizatörleri, turnuva programında ve kurallarında değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Maç Başlangıcı:
- İki takım maç öncesinde aynı anda ısınacaktır.
- Maç, her takımın oyun sahasında 3 oyuncusuyla başlamalıdır.
- Yazı-tura atışı hangi takımın ilk pozisyonu alacağını belirleyecektir. Yazı-turayı kazanan takım, maçın başındaki ya da olası bir uzatmanın başındaki pozisyonu seçebilir.
Oyun Süresi ve Skor:
- Kurala uygun oyun süresi 10 dakikalık 1 periyottur. Oyun saati, ölü top durumlarında ve serbest atışlarda durdurulacaktır. Oyun saati, topun değişimi tamamlandıktan (top hücum takımı ellerinde olduğunda) sonra yeniden başlatılacaktır.
- Yayın içinden her şuta (1 sayılık atış alanı) 1 sayı verilecektir.
- Yayın gerisinden her şuta (2 sayılık atış alanı) 2 sayı verilecektir.
- Her başarılı serbest atışa 1 sayı verilecektir.
- Kurala uygun oyun saatinin bitmesinden önce 15 ya da daha fazla skor yapan ilk takım maçı kazanır.
- Kurala uygun oyun süresinin sonunda skor eşitse, 3 dakikalık bir uzatma oynanacaktır. Uzatma başlamadan önce 1 dakikalık bir ara olacaktır.
- Eleme aşamasında, takımlar arasında eşitlik olması durumunda öncelikle alınan puan, sorasında averaj, sonrasında atılan sayı miktarına bakılarak eleme gerçekleştirilecektir.
Fauller:
- Basket-faullerde sayı sayılır ve “1” atış verilir.
- Sportmenlik dışı ve diskalifiye edici fauller için 2 faul olarak sayılır. Bir oyuncunun birinci sportmenlik dışı faulü, 2 serbest atışla cezalandırılacak, ancak topu kontrol etme hakkı verilmeyecektir.
- Tüm diskalifiye edici fauller (bir oyuncunun ikinci sportmenlik dışı faulü dahil) 2 serbest atış ve topu kontrol etme hakkıyla cezalandırılacaktır.
- 5 ve sonraki tüm takım faullerinde iki serbest atış atılacaktır. İlki isabetli olursa ikinci atış olmayacaktır.
- Tüm teknik fauller her zaman 1 serbest atışla cezalandırılacaktır. Teknik faul savunma oyuncusuna verilmişse şut saati rakipler için 12 saniye ayarlanacaktır. Teknik faul hücum oyuncusuna verilmişse şut saati, o takım için sürenin durduğu yerden devam edecektir.
- Hücum faul serbest atışlarla cezalandırılmayacaktır.
Hakem ve Görevli:
- Maç görevlileri, 1 hakem ve 1 masa görevlisinden oluşacaktır.
- Herhangi bir kural ihlali veya itiraz durumunda, turnuva hakemlerinin kararı kesin olacaktır.
Diskalifiye, Hükmen veya Kendiliğinden Yenilgi
- Kendiliğinden yenilen ya da hileli hükmen yenilen takım yarışmadan diskalifiye edilecektir.
- Bir takım maçın bitmesinden önce sahadan çekilirse ya da takımın tüm oyuncuları sakatlanırsa ve/veya diskalifiye edilirse maçta kendiliğinden yenilir. Kendiliğinden yenilgi durumunda, kazanan takım o sırada mevcut skoru tutmayı ya da hükmen mağlubiyet skoru olan 7-0 lehine skor tescilini seçme hakkına sahiptir.
- Maçın belirlenen başlama saatinde oyun sahasında oynamaya hazır 3 oyuncuyla olmayan takım, maçta hükmen yenilecektir. Hükmen yenilgi durumunda, maç skoru 7-0 ya da 0-7 (‘7’ kazanan) olarak yazılır.
- Maçlara gecikme halinde, takımlar 2 dakika sonra hükmen mağlup ilan edilebilirler.
Oyuncu Değişimi:
- Oyuncu değişimi, oyun durduğunda ya da sayı sonrası yapılabilir.
Check Ball Kuralı:
- Sayı olduktan sonra top, sayıyı yiyen takıma geçecektir. Check ball yapılması zorunludur. Check ball yapılmadığı takdirde sayı geçersiz olacaktır.
Kayıt için tıklayınız:
Derneğimiz bünyesinde yayınlanan Anatolian Journal of Emergency Medicine 2024/3 sayısı basılmıştır. https://dergipark.org.tr/tr/pub/anatolianjem/issue/87405 adresinden yeni sayıya ulaşabilirsiniz.
Değerli TATD üyeleri,
Sizlere yeni bir eğitim etkinliğimizi duyurmanın mutluluğu içerisindeyiz.
Acil serviste sık karşılaştığımız semptomlar ve klinik durumları kanıta dayalı bir şekilde yönetebilmemiz için GAK çatısı altında yepyeni bir kurs hazırladık. Deneyimli eğitmenlerimiz, bu klinik durumların yönetimi üzerinde en son kanıtları; metaanaliz ve randomize kontrollü çalışmalar eşliğinde oldukça kısa süreli sunumlar halinde sunacaklar.
Her bir klinik sorunun 15 dakikada cevaplandığı, arkasından interaktif tartışmalarla, kanıta dayalı yaklaşımı nasıl pratiğimize geçireceğimizi konuşacağız. İlk etkinliğimiz 2-3 Kasım 2024 tarihlerinde Ankara‘da düzenlenecektir. Detayları aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
Saygılarımızla.
GAK
“Kılavuzluğuna Güvenebileceğiniz Tek Karga”
Detaylı bilgi ve kayıt için TIKLAYINIZ.
Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Klinik sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Çalık, Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevine atanmıştır. Sn. Çalık’ı kutlar, yeni görevinin kendisine, ailesine ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.
Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Süleyman Ersoy, Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü görevine atanmıştır. Sn. Ersoy’u kutlar, yeni görevinin kendisine, ailesine ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.
Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu
Uzm. Dr. Hasan Mollahüseyinoğlu’na yeni görevinde başarılar dileriz
Uzm. Dr. Hasan Mollahüseyinoğlu, T.C Sağlık Bakanlığı Uşak İl Sağlık Müdürlüğü görevine atanmıştır. Sn. Mollahüseyinoğlu’nu kutlar, yeni görevinin kendisine, ailesine ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.
Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu
Değerli Meslektaşlarımız,
Acil Tıp alanındaki en önemli buluşma noktalarından biri olan 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi / 20.Türkiye Acil Tıp Kongresi’ni 14-17 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya’da düzenlemekten büyük bir gurur duyuyoruz. Bu yılki kongremizin teması “Acil Servisler Değişiyor” olarak belirlenmiştir.
Acil servisler, sağlık sisteminin en ön cephesinde yer alarak bir ‘güvenlik ağı’ işlevi sağlamanın yanı sıra erişilebilir, zamanında ve yüksek kaliteli Acil Tıp Hizmeti vermektedirler. Giderek artan hasta yükü, değişen hasta profilleri, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve pandemi gibi küresel sağlık sorunları acil servislerde önemli değişimlere yol açmaktadır. Bu değişimlere ayak uydurmak ve acil serviste en yüksek kalitede hasta bakımı sunabilmek için bilgi ve becerilerimizi sürekli geliştirmemiz gerekmektedir.
10. Avrasya Acil Tıp Kongresi / 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi’nde, acil servislerde yaşanan en güncel gelişmeleri ve yenilikleri sizlerle paylaşmayı, acil tıp pratiğinin geleceğini birlikte tartışmayı ve bu alandaki bilgimizi ve becerilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kongremizde alanında uzman ulusal ve uluslararası konuşmacılar tarafından sunulacak paneller, çalıştaylar, bildiriler ve vaka sunumları yer alacaktır. Ayrıca, kongre kapsamında Acil Tıbba özgü sergi alanları da yer alacaktır.
10. Avrasya Acil Tıp Kongresi / 20.Türkiye Acil Tıp Kongresi’ne katılarak acil tıp alanındaki en son gelişmeleri takip etme, bilgi ve becerilerinizi geliştirme ve meslektaşlarınızla network kurma imkanı yakalayabilirsiniz. Kongremize katılımın acil tıp alanındaki bilgi birikiminize ve mesleki gelişiminize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
Sizleri 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi / 20.Türkiye Acil Tıp Kongresi’nde Antalya’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız.
Saygılarımla
Bülent Erbil
Türkiye Acil Tıp Derneği
Detaylı Bilgi İçin: https://eacem.org/
Değerli Meslektaşlarımız;
XIV. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi’nin, 31 Ekim – 03 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde yüz yüze gerçekleştirileceğini duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Kongremizin ana amacı, tıp ve sağlık alanındaki eğitim çalışmalarıyla ilgilenenleri bir araya getirerek bu alanda yapılan çalışmalardan faydalanmayı sağlamaktır.
Tüm ilgi duyan üyelerimizi kongre katılımlarını bekliyoruz.
Kongre web sitesi; https://www.utekon.org/
13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ – DERNEKLER ORTAK KAMUOYU DUYURUSU
Sepsis, ağır bir enfeksiyon varlığında vücudun enfeksiyona verdiği savaşın kontrolsüz bir hale
gelerek, kişinin kendi organlarına hasar vermesi sonucu oluşur. Erken tanı koyularak acil bir şekilde tedavi edilmez ise yaygın organ hasarı ve ölüme neden olabilen ciddi bir durumdur. Yakın dönemde yayımlanan bilimsel verilere göre dünya genelinde yılda yaklaşık 50 milyon sepsis vakası ortaya çıkmakta ve 11 milyon sepsis kaynaklı ölüm gerçekleşmektedir. Bu ölümler tüm küresel ölümlerin %20’sini temsil etmektedir. Bir başka ifade ile her 2-3 saniyede bir kişi, sepsis nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Kurtulan hastalarda da kalıcı engellilik hali gibi önemli sorunlar gelişebilmektedir. Ayrıca sepsis vakalarının üçte birinden fazlası 5 yaş altında çocukları etkilemekte olup bu durum sepsisin geniş bir yaş grubunu etkilediğinin göstergesidir.
Sepsis tüm dünya için önemli bir klinik durumdur. Görülme sıklığı ve ölüm oranlarında önemli bölgesel farklılıklar bulunmaktadır. En yüksek ölüm oranları ise düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmektedir.
Tüm bu nedenlerle, Dünya Sağlık Örgütü Mayıs 2017’de sepsisin önlenmesi, tanınması ve tedavisini küresel bir öncelik olarak kabul etmiştir.
Belirti ve bulguların başlangıç döneminde silik kalabilmesi nedeniyle tanıda; hızlı müdahale gerektirdiği için ise yönetiminde uygun yaklaşım önemlidir. Erken tanı, erken antibiyotik tedavisi ve enfeksiyon kaynağının kontrolü, uygun organ destek tedavileri sepsise yaklaşımın vazgeçilmezleridir.
Hipokrat döneminden itibaren tıbbın yapı taşını oluşturan “önce zarar verme” ilkesi üzerinden hareket ile hastalarımıza hızlı ve doğru tedavilerin uygulanması hem ölümlerin hem de organ kayıpları ve sakatlığın azaltılmasında oldukça önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki her hastalık gibi sepsisin de tedavisinden önce önlenmesine gayret gösterilmelidir. Aşı ile önlenebilir hastalıklar için toplumun aşılanması, el hijyeni, enfeksiyon kontrol kurallarına uyum ve hastanın kronik hastalıklarının iyi yönetimi sepsisi önlemede önemli adımlardır.
Sepsis kimlerde görülür?
Sepsis yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklerinden bağımsız olarak herkeste görülebilir. Ancak, özellikle bebekler ve ileri yaştaki bireyler, gebeler, ilaç veya hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde görülme riski daha fazladır. Beş yaş altı ölümlerin yaklaşık % 60’ı sepsise bağlıdır ve sepsis, anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir.
Her enfeksiyonda sepsis görülür mü?
Her enfeksiyon sepsisle sonuçlanmaz ve çoğu birey enfeksiyonu vücudun doğal savunma mekanizmaları ve uygun tedaviler ile atlatır. Ancak unutulmamalıdır ki enfeksiyona bağlı ölümler, çoğunlukla doğrudan enfeksiyon etkeninin kendisine değil, enfeksiyonun tetiklediği düzensiz bağışıklık yanıtı sonucu gelişen sepsise bağlı gerçekleşir. Bu nedenle her türlü enfeksiyon (örneğin zatüre idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, grip, vb.) sepsise neden olabilir.
Belirti ve bulguları nelerdir?
Ateş, titreme, yaygın kas-eklem ağrıları gibi enfeksiyon bulguları olan bir hastada gelişen bilinç değişikliği, kendini çok kötü hissetme veya genel durumun bozulması, nefes darlığı, solunum ve nabız sayısında artma, tansiyon düşüklüğü meydana geldiğinde sepsisten kuşkulanılmalıdır. Bu belirtiler varlığında kişiler en yakın acil servise başvurmalıdır.
Hastayı ilk gören hekimler ise hastayı değerlendirip en kısa zamanda yoğun bakım ihtiyacı açısından değerlendirmelidir.
Sepsis nerede ve nasıl tedavi edilmelidir?
Sepsis acil olarak tedavi edilmesi gereken zamana karşı yarışılan bir durumdur. Doğru ve etkin tedavinin saatler, hatta dakikalar içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Sepsis, yoğun bakım uzmanları, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlarının bulunduğu bir ekip tarafından yönetilmelidir. Tedavide ilk etapta, sepsise yol açan enfeksiyonun hızla tanısının koyulması, antibiyotik tedavisi ve mümkünse enfeksiyon odağının ortadan kaldırılması (örneğin eğer apse varsa apsenin boşaltılması, yabancı cisimlerin çıkartılması vb.) yoluyla klinik durumun hızla kontrol altına alınması önemlidir. Ancak antibiyotiklerin mutlaka hekimler tarafından başlanması gereklidir, zira uygun olmayan antibiyotik kullanımı antibiyotik direnci gelişimine ve enfeksiyon hastalıkları ile savaşın daha da zorlaşmasına neden olmaktadır.
Toplumda antibiyotiklerin yaygın olarak kullanımı, basit enfeksiyonlarda mikroorganizmaların antibiyotik ile tanışıp direnç kazanmasına yol açmaktadır. Bu durum hekimlerin sepsise yol açan ciddi enfeksiyonlarda kullanabileceği antibiyotik seçeneklerinin sayısını ve etki alanını azaltmaktadır. Dünya genelinde dirençli bakterilere etkili yeni antibiyotik moleküllerinin üretimi çok zor olduğundan, mevcut antibiyotiklerin akılcı kullanımı şarttır. Sepsiste enfeksiyon tedavisi ile birlikte organ yetmezliklerinin tedavisi yoğun bakım ünitelerinde yoğun bakım uzmanları tarafından yönetilmelidir.
Sepsis önlenebilir mi?
Enfeksiyonların önlenmesi ve sepsisle doğru şekilde savaşılması durumunda sepsis ilişkili ölümlerin önemli bir kısmının önlenebileceği öngörülmektedir. Bunun için genel hijyen kurallarına uyulması, el hijyeni sağlanması, çocukluk ve erişkin aşılama programlarına uyulması erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri gereklidir. Hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için seferber olunmalıdır. Ancak sepsis olgularının yaklaşık % 80’den fazlası hastane dışında geliştiğinden sepsisin tanınması, teşhis ve tedavisi çabaları acil servisleri, poliklinikleri ve bakım merkezlerini de kapsamalıdır.
Sepsiste erken tanı ve etkin tedavi hayat kurtarıcıdır. Hastane öncesinden başlayarak acil servisler, yataklı servisler veya yoğun bakımda çalışan hekimlerce tanısı konan hastaya hızlıca kılavuzlara uygun tedavi başlatılır.
Dünyada ve ülkemizde sepsisten ölümleri azaltmak amacıyla uygun adımları atmak için aşağıda ismi belirtilen dernekler olarak bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla halkımıza çağrıda bulunuyoruz ve bu çağrımızı sizler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Saygılarımızla
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD)
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD)
Türk Cerrahi Derneği
Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC)
Türk Nöroloji Derneği
Türk Toraks Derneği (TTD)
Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD)
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD)
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK)
Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TÜYUD)