EACEM 2021’de Kuzey Rüzgarı – Volkan Konak


7. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 17. Türkiye Acil Tıp Kongresi’ni tüm ihtişamıyla geride bıraktık. TATD’nin düzenlediği Türkiye’nin en geniş katılımlı acil tıp kongresi, çok konuşulacak bilimsel oturumların yanı sıra, eşsiz bir sosyal programa da ev sahipliği yaptı.

Tarihler 27 Kasım akşamını gösterdiğinde Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanından gelen başarılı Acil Tıp hekimleri kongre gala gecesinde Volkan Konak şarkılarıyla coştu. Göklerde kartal gibiydim, Mimoza çiçeği, Yârim yârim gibi duygusal parçalarla yüreklere dokunan Kuzeyin oğlu; Aleni aleni ve potpuri yaptığı hareketli Anadolu türküleriyle kongre keyfini doruklarda yaşattı. Yoğun acil servis yaşantısını bir an olsun omuzlarından atan Acil Tıp camiası hep bir ağızdan Konak’la “Çekilmez bir adam oldum yine… Uykusuz, aksi, nalet!” diye bağırarak şiirle nöbet gecelerine nazire yaptı. Hekimlerimizin bir an olsun oturmadan dinlediği müzik şölenini İzmir Marşı ile noktalayan Kuzeyin Oğlu ayakta alkışlandı. Konser arka planında yer alan barkovizyonda Atatürk fotoğrafları ve al bayrağımız hiç eksik olmadı.

Peki Türkiye’nin sevgilisi, Karadeniz müziğini Anadolu ve Dünya ezgileriyle sentezleyen başarılı sanatçımız Volkan Konak kimdir?

1967 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde dünyaya gelen sanatçımız, ilk orta ve lise eğitimlerini burada tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarına girmiş. 1988 yılında yine İTÜ’de halk müziği üzerine sosyal bilimler yüksek lisans eğitimine başlamış. 1989 yılında yöresel derlemelerini buluşturduğu Suların Horon Yeri ve büyük beğeni toplayan ilk albümü Efulim’i 1991-1992 yılları arasında tamamlayarak dinleyicilerin beğenisine sunmuş. Besteci ve söz yazarı kimliğinin yanı sıra kuvvetli bir şiirsel yönü olan Volkan Konak’ın birçok şiiri de mevcut. 1993 yılından bu yana yayınladığı albümlerinde 50’nin üzerinde bestesini dinleyici kitlesiyle buluşturan Kuzeyin Oğlu aralarında Altın Kelebek, Altın Plak, Platin Plak, Elmas plak, en iyi sanatçı ödüllerinin de bulunduğu birçok ödüle layık görülmüştür.

Konserinde şarkılarının yanı sıra birçok şairden şiirler de okuyan Volkan Konak, anlattığı esprili hikâyeleriyle de dinleyicilerin hoş vakit geçirmesini sağladı.

Çok sevdiği Kazım Koyuncu anısına bestelediği Gardaş, kanserden kaybettiği babası anısına bestelediği Cerrahpaşa adlı eserlerin yanı sıra, Karadeniz halkını etkilemiş ve halen etkisi devam eden Çernobil felaketinin ardında bıraktığı sağlık etkileri üzerine belgelediği çalışmalarla bölgenin sesi haline gelmiştir. Konuk sanatçıları ile canlı düetler yaptığı televizyon şovu Kuzeyin Oğlu Volkan Konak halen beğeniyle izlenmektedir. Doktorlarla ilişkisinin hep özel olduğunu dile getiren sanatçı “Özellikle doktorlar beni çok sever, çünkü her tür müziğe yatkındırlar” ifadeleriyle doktorların sosyal yönünü vurgulamıştır.

Bünyesinde kadın hakları ve kadın liderliği üzerine düzenlenen Kadın paneliyle öncü TATD’nin bir üyesi olarak, kadınlarımızın desteğe ve seslerinin duyurulmasına belki de en çok ihtiyaçlarının olduğu şu dönemde yazımı Volkan Konak’ın da konserlerinde sıkça yer verdiği şair Nazım Hikmet’in şu dizeleriyle bitirmek isterim.

Hoş geldin kadınım benim hoş geldin
yorulmuşsundur;
Nasıl etsem de yıkasam ayacıklarını
Ne gül suyum ne gümüş leğenim var,
susamışsındır;
Buzlu şerbetim yok ki ikram edeyim
acıkmışsındır;
Beyaz ketenli örtülü sofralar kuramam
Memleket gibi yoksuldur odam.

Hoş geldin kadınım benim hoş geldin
Ayağını basdın odama
Kırk yıllık beton, çayır çimen şimdi
güldün,
Güller açıldı penceremin demirlerinde
ağladın,
Avuçlarıma döküldü inciler
Gönlüm gibi zengin
Hürriyet gibi aydınlık oldu odam…

Hoş geldin kadınım benim hoş geldin…

Nazım Hikmet Ran

Daima müzikle ve sağlıcakla kalın …

Galeri


Paylaş Paylaş