Zeynep Kekeç ile Gezmek, Görmek ve Fotograflamak Üzerine…


Zeynep KEKEÇ, Adana’da doğup büyümüş olmanın verdiği enerji ve hareketliliğe sahip olarak bilinir. Renkli ve hareketli yapısının, mesleğini ve hobilerini belirlemesinde etkili olduğu ifade eden sayın  Kekeç, aynı zamanda profesör doktor ünvanını da taşıyan Acil Tıp Uzmanıdır. Akademik kariyer basamaklarını tamamlar iken arada da gezip, görmeyi, görgüyü,bilgi ve bilimi paylaşmayı ve bunları kitaplarla ve sergilerle paylaşarak üretken olmaya devam etmektedir. 

Bir Acil Tıp uzmanı olarak yoğun ve stresli çalışma temposuna ara verdiğim zamanlarda; dünyanın farklı yerlerinde gözlemlediğim güzellikleri kareleyip kalıcı hale getirdim. Bu karelerin bana yaşattığı  güzel izlenimleri ve duyguları sizlere de yaşatma; bakma ile görme arasındaki ince farkı yakalama olanağı sunmayı umuyorum.

Gezmek ve yeni kültürler tanımak her zaman ilgimi çeken, bana cazip gelen hatta yaşam enerjimi yükselten bir etkinlik olmuştur. Sadece gezmek değil, gezdiğim ve  kültürünü tanımaya çalıştığım ülke ve şehirlerin özelliklerini ve güzelliklerini görmek bana keyif vermekteydi. Ancak özelliklerini bildiğim ve gezdiğim yerlerde gördüklerimi paylaşmak ve başka kişilerinde benim gözümden görmelerine fırsat vermek, asıl heyecan verici olan işte buydu…

Aslında bu maceraya başlama hikayem oldukça ilginç. Kısa bir temel fotoğrafçılık eğitim kursu sonrası aldığım bir fotoğraf makinası ile  yıllar içinde çektiğim fotoğraflar bir dost sohbeti sırasında kahve içerken sevgili arkadaşım İlker Gül‘e bilgisayar ekranında gösterirken bir öneriyle başladı.. Heyecanla bazı ülkeleri ziyaretim sırasında fotoğraflarını çektiğim özellikli bina, doğa, kültür ve insan manzaralarını anlatarak, ofisimdeki bilgisayar ekranından gösterirken başlayan bu sohbette, güzel sanatlar fakültesi grafik bölümü öğretim görevlisi olan İlker hoca, “Fotograf çok güzel neden bir sergi açmayı düşünmüyorsunuz hocam” dedi. Bir Acil Tıp Uzmanı olarak bunun zor bir iş olacağı ve yeterli zaman ve deneyimim olmadığını ifade ettim. Aynı zamanda kendisi aile dostumuz olan İlker Gül hoca ben size elimden desteği veririm dedi. Aslında o zamana kadar sadece kendim için çektiğim ve ara ara anılarımı canlandırmak amacıyla harici hafıza disketini takarak bilgisayardan baktığım fotoğraflarını sergileme kararı aldım.. 

Sonuçta nasıl olacağını ve sergiyİ hazırlayıp hazırlayamayacağımı merak ederek İlker hoca ile çalışmaya başladık. Mesai sonrası veya  boş zamanlarda bir araya gelerek yaklaşık 2 yıl süren ince bir çalışmayla binlerce fotoğraf arasından sergi fotoğraflarını hazırladık.

Acil tıbba gönül vermiş bir Acil Tıp uzmanı olarak bu çalışmanın ilk ürünlerini Adana HiltonSA oteli fuaye alanında; 12. Acil Tıp Asistan Sempozyumu sırasında sergilemeye karar verdim. Bu etkinlik ev sahipliğini Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Asistanlarının yaptığı sempozyuma katılan genç arkadaşlara fotoğraf sanatı konusunda ilham vereceği düşüncesindeydim ve benim küratörlüğünü (sergiye hazırlama)  Sn İlker Gül ile yaptığım ilk kişisel fotoğraf sergim oldu. Gezip gördüğüm yerleri paylaşmak ayrıca keyif verdi. Sergilenen fotoğrafları gezip gören katılımcı ve otel müşterileri hatta şehirden bazı kişilerin beğenileri bana bundan sonraki sergilerime ilham kaynağı oldu.

İlk kişisel sergimden sonra titiz bir çalışma ile yaklaşık 15 yıllık bir süre içinde çeşitli vesilelerle (kongre, toplantı, yıllık izin vb) gitme, gezme, görme ve  dolayısı ile fotoğraflama şansı bulduğum fotoğraflardan seçtiğimiz eserleri hazırlamaya başladık. İlk sergiye katılma imkanı bulamayan öğretim üyelerinin ve hastane yönetiminin ısrarı ve desteği ile 100 fotoğraftan oluşan ikinci kişisel sergimi hippokrat salonu fuaye alanında açtık. Bunun benim için ayrı bir önemi ve anlamı vardı.. Kadın Hekim gözünden dünyadan kareler isimli bu sergi 8  Mart Dünya kadınlar gününde açıldı ve 14 Mart Tıp bayramı haftasını da içeren hafta da dahil 3 hafta boyunca ilgilenenlerin beğenisine sunuldu.

Üniversitemiz, Adana ve çevre illerden ziyaretçiler olumlu geri bildirimleriyle memnuniyet verdi. Bu arada ilk baştan beri destek vererek fotoların seçimi, hem katalog çekimleri hem de  askı sistemleriyle serginin hazırlanmasında ideal bir sunum oluşturulmasında büyük emeği olan küratörüm Öğr. Gör. İlker Gül hocaya teşekkürü minnettarlığımı bir borç bilirim. İşini iyi yapanlarla yola çıkıldığında ortaya çıkan ürünler de beğeni topluyor. Bu yıl 8 Mart kadınlar günü kapsamında 3. Kişisel Fotoğraf sergimizi açtık. Sergimiz daha öncekilerde olduğu gibi özellikle  yerel basınında yer aldı. Üç kişisel fotoğraf sergisine olan ilgi Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesinde fotoğraf sanatıyla ilgilenen hatta benden çok daha deneyimli hocalarım ve arkadaşlarıma da ilham verdi ve hep birlikte karma sergi yapmaya karar verdik. Bu yıl 14 Mart Tıp bayramında açılışını yaptığımız ve 15 gün boyunca açık kalacak olan Karma Fotoğraf sergimizi açtık. Keyifli bir çalışma ile fotoğrafçılıkla  ilgilenen ve katkı diğer öğretim üyeleriyle güzel bir paylaşım ortamı yaşama fırsatımız oldu…

Özetle   Bir dost sohbeti sırasında bir öneriyle başlayan maceramız.. Son üç yıl içinde 3‘ü kişisel; biri karma fotoğraf sergisi olmak üzere 4 fotoğraf sergisi ile devam etti. Bu konuda çok deneyimli ve profesyonel çekimleri olduğunu bildiğim Acil Tıp Uzman ve asistanlarının fotoğraflarındaki güzel karelerini paylaşmalarını ve imkanları olursa bunları sergilemelerini tavsiye ederim. Ben  fotoğraf sergilerimin her birinde yoğun, yorucu ama oldukça keyifli anlar yaşadım. Belki sergi fotoğraflarım eşliğinde gezi deneyimlerimi de bültenin diğer sayılarında sizlerle paylaşırım. Bir çok paylaşımın ve kişiler arası iletişimin azaldığı günümüzde, özellikle iyi şeylerin ve güzelliklerin paylaşılması; bakmak ve görmek arasındaki farkı daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.

Paylaş Paylaş