Haber: Göksu BOZDERELİ BERİKOL
2003-2009 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 2006-2012 Anadolu Üniversitesi İşletme 2009-2012 ODTU BTSP ve SBT programı, 2010-2014 Mersin Üniversitesi Acil Tıp AD Acil Tıp ve 2012-2014 Gazi Üniversitesi Sağlık Bilişimi MSc, Halen İstanbul Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH Acil Tıp kliniğinde Acil Tıp Uzmanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp bilişimi A.D’ da Tıp Bilişimi PhD’ ne devam etmektedir. Acil Tıp ve sağlık alanında veri madenciliği, makine öğrenmesi, programlama, web tabanlı eğitim gibi alanlarda çalışmalar yapmış olup; bulanık mantık ile tahminleme, biyoinformatik, derin öğrenme alanlarında da planlanan çalışmalara devam etmektedir.
Dış Haberler Editörü: Cem OKTAY
1995 yılında Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış olup eylül 1995’ten bu yana Türkiye Acil Tıp Derneği içinde, 1999’ dan bu yana ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapmaktadır. Ülkemizin Acil Tıp ihtisasını bitiren 10. uzmanı olan sayın Oktay’ ın, Acil Tıp ile ilgili ulusal ve uluslararası çok sayıda kurum, komisyon, etkinliğe katkı sağlamakla birlikte, Acil servisin ortamını yaşamak dışında tıp ve acil tıp eğitimi gibi önceliklerinin olduğu bilinmektedir.
8 Aralık 2018 tarihinde Cenevre, Davos merkezli AO Vakfı’ nın cömert desteği ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Acil ve Travma Bakımı Girişimi’ni başlattı.
Dünya çapında akut hastalığı olanlar ve yaralılar, zamanında bir acil bakımın olmaması nedeniyle her gün ölmektedir. Bunlar arasında yaralanma ve enfeksiyonlar, kalp krizi ve felç, astım ve gebeliğin akut komplikasyonları olan çocuklar ve yetişkinler bulunmaktadır. Birçok ülkede bir ambulans çağırmak için bir acil yardım numarası ya da eğitimli acil yardım personeli yoktur. Birçok hastanede özel acil durum birimleri bulunmamaktadır ve acil durumların tanınması ve yönetimi konusunda az sayıda eğitimli personel vardır. Bu boşluklar, her yıl milyonlarca önlenebilir ölümle sonuçlanmaktadır.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus,
“Evrensel sağlık kapsamının önemli bir parçası olan acil bakıma erişimin olmaması yüzünden, kimse ölmemelidir” dedi. “Yaşamları kurtaran basit, uygun fiyatlı ve kanıtlanmış müdahalelerimiz var. Bu girişim, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın hak ettikleri hayat kurtarıcı bakım hizmetlerine zamanında erişmelerini sağlayacak.”
DSÖ Küresel Acil ve Travma Bakımı Girişimi’nin amacı, önümüzdeki beş yıl içinde acil bakım sistemlerinde yapılan iyileştirmelerle milyonlarca hayatı kurtarmaktır. İki temel hedefi olup, bunlar; Dünya çapındaki tüm ülkelerde kaliteli acil bakım sağlamak için kapasitelerini hızla arttırmak ve hayat kurtarma potansiyeli hakkında küresel bir savunuculuk kampanyası yoluyla farkındalığı artırmak.
İlk aşamada DSÖ ve ortakları, 10 düşük ve orta gelirli ülkeyi ulusal acil bakım sistemlerini değerlendirmek, eksiklikleri tespit etmek ve bu boşlukları ele almak için kanıtlanmış müdahaleleri yerleştirmek için destekleyecektir. Ulusal düzeydeki faaliyetler şunları içermektedir: Çevredekilerin rolünü ele alan ve ödeme gücüne bakılmaksızın bakım hizmetlerine erişim için yasalar gibi ulusal planların ve anahtar politikaların geliştirilmesi ve acil bakım sistemlerinin düzenlenme ve kaynak sağlama şeklini ele alan DSÖ standartlarının uygulanması.
DSÖ ve ortakları ayrıca acil bakımın sağlanacağı şekilde düşük maliyetli iyileştirmeleri de kolaylaştıracaktır. Bunlar arasında, her hastanın bakımı için sistematik bir yaklaşım sağlayan DSÖ kontrol listeleri ve triyajın uygulanması yer almaktadır. Ek olarak, saha görevlileri DSÖ-ICRC Temel Acil Yardım ve diğer kurslar aracılığıyla eğitilecektir. Bu girişim, Uluslararası Travma ve Acil Durum Bakımı Kayıt Merkezi aracılığı ile akut hasta, yaralılar ve onların koşullarının nasıl yönetildiğine yönelik sistematik veri toplanmasını destekleyecektir.
Bu girişimin başlatılması, 100 ülkede binlerce hekimden oluşan bir ağ aracılığıyla hasta bakımındaki mükemmelliği destekleyen AO Vakfı’ndan alınan 10 milyon İsviçre Frank’lık bir hibe ile mümkün hale getirildi. DSÖ Küresel Yaralanma İttifakı’ndaki diğer ortakların da dahil olduğu DSÖ Küresel Yaralanma ve Travma Bakım Girişimi’ne katkıda bulunmaya hazır bir çok ortaktan biridir. Bu çalışma, Dünya Sağlık Meclisi WHA 60.22 tarafından acil bakım sistemlerinde belirlenen yetkiyi yerine getirmektedir.
İlişkili Linkler |
DSÖ Küresel Acil Durum ve Travma Bakım Girişimihttps://www.who.int/emergencycare/en/ WHO Travma Bakım Kontrol Listesihttps://www.who.int/emergencycare/trauma-care-checklist-launch/en/ WHO-ICRC Temel Acil Bakım (BEC): Akut hasta ve yaralıya yaklaşımhttps://www.who.int/emergencycare/publications/Basic-Emergency-Care/en/ DSÖ Uluslararası Acil Durum ve Travma Bakımhttps://www.who.int/emergencycare/irtec/en/ Yaralıların Bakımı için DSÖ Küresel İttifakıhttps://www.who.int/emergencycare/gaci/en/ Dünya Sağlık Meclisi Çözümü WHA 60.22http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHASSA_WHA60-Rec1/E/reso-60-en.pdf?ua=1 |
KAYNAK: https://www.who.int/emergencycare/global-initiative/en/