Acil Tıp Uzmanları hızlı antijen testlerinin gerekliliğine dikkat çekti


Kış mevsiminin gelişi ile acil servislerde artan hasta yoğunluğuna ek olarak,  COVID-19 PCR testlerinin sonuçlanması saatler sürüyor ve bu bekleme süreleri, gerek hasta izolasyonu, gerek hasta drenajı açısından acil servis işleyişini olumsuz yönde etkiliyor.

Habertürk’e açıklamada bulunan Prof. Dr. İbrahim İkizceli, Prof. Dr. Serkan Yılmaz ve Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, COVID-19 salgını ile mücadelede için hızlı antijen testleri varlığına dikkat çekti.

Hızlı tanı testleri Dünya’daki pek çok ülkede yaygın şekilde kullanılmasına rağmen ülkemizde kullanımı halen o kadar yaygın değil. Uzmanlar hızlı tanı testlerinin, PCR tanı testi ile aynı olmadığının altını çiziyor.

Prof. Dr. İbrahim İkizceli: “Hızlı sonuç veren antijen testleri özellikle salgın dönemlerinde hızlı hasta ayrımında hayat kurtarıcı bir ihtiyaç. Özellikle taramalarda, temaslı ayrımında, hasta yatışlarının hızlandırılmasında ve yurtdışı giriş-çıkışlarında, zaman ve iş gücü kaybını en aza indirgemede hızlı testlerinin gerekli olduğunu düşünüyorum.”

Prof. Dr. Serkan Yılmaz: “Özellikle acil serviste uzun bekleme süreleri olan ve/veya hızla yatışı gereken ancak Covid-19 açısından düşük riskli hastalarda PCR testi yanı sıra hızlı test uygulamasını öneriyoruz. Bu, bekleme sürelerinin azaltılması ve acil servislerin rahatlatılıp hastaların risklerden korunması demektir.”

Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu: “Hızlı antijen testleri salgın yönetim stratejisinde bazı durumlarda zaman kazandırıcı olup PCR gibi pahalı ve uzun sürede sonuç veren testlerin yerine kullanılabilir.”

Haberin tamamı için tıklayınız.

 

Paylaş Paylaş