Uygunsuz her acil başvurusu, sağlık sistemindeki sorunun göstergesidir


@aozhasenekler @AOzhasenekler @mesudersan


Diken gazetesinden (@dikencomtr) Mesude Erşan’a konuşan Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayhan Özhasenekler; Türkiye’de acil servislere yılda 160 milyon başvuru yapıldığını ve bunların sadece %20’sinin gerçek acil vakalardan oluştuğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Özhasenekler: “Acillere bu kadar yüksek sayıda başvuru tek başına, sağlık sisteminde bir sorun olduğunu gösteriyor. Hastalar iyileşmiyor ya doğru tedavi almıyor ya da doğru yerlere gidemiyorlar. Koruyucu sağlık hizmetleriyle, hastalıkların gelişmeden önlenmesi tedavi etmekten çok daha önemli. Bunu yapamıyoruz maalesef.”

“Hastalarda, kontrolsüz bir hastalık algısı var”

Prof. Dr. Özhasenekler konuşmasına “Sosyal devlet yapısındaki sağlık sistemleri, insanların psikolojik ve sosyal yapılarıyla da ilgilenmeli. Tam da bu nedenle, acillik olmadığı halde acile başvuruların bir sebebi de psikolojik ve sosyal açlıklarının göstergesi olan değer görme ihtiyacıdır” şeklinde devam etti.

Sarı serum talebi

Hastalar çoğu zaman kas içine yapılması gerekli olan ilaçların serum ile verilmesi için acile geliyor. “Hastaları ikna etmenin zorluğunun yanında, gereksiz serum isteklerinin gereksiz yere sedye işgali, sağlık çalışanlarına fazladan iş yükü ve zaman kaybına neden olduğunu” vurguladı.

Haberin devamı için tıklayınız.

Galeri


Paylaş Paylaş