Doğa Tıbbı Çalışma Grubu’nun 2. yaz eğitimi 10-12 Haziran 2022 tarihinde Van’da gerçekleştirildi.
Doğada olabilecek kaza ve yaralanmalara kısıtlı ekipman ve materyalle dahi, hızlı, etkin, bilimsel, pratik ve doğaçlama tıbbi müdahaleler yapabilmeyi katılımcılarına kazandıran TATDOĞA; “Doğa Tıbbı/Wildernes medicine” alanında Türkiye Acil Tıp Derneği’nin alt çalışma gruplarından biri olarak ülkemizde ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor
4-5 Haziran 2022 tarihlerinde online yapılan teorik eğitiminin ardından saha ve pratik uygulamalar için katılımcılar 10 Haziran’da Van’da Şahmaran Merit Hotel’de buluştu. Aynı tarihlerde Van’da gerçekleşen protokol programları sebebiyle spontane güncellemeler yapılmak zorunda olunsa da, Van eğitimi koordinatörümüz Uzm. Dr. Mehmet TATLI hocamız sayesinde katılımcı ve eğitmenlerimizle başından sonuna dek, çok keyifli ve verimli bir şekilde eğitimimizi tamamladık.
- Gün
Edremit sahilinde olan otele çok yakın olan Su sporları merkezinde başladı eğitimimiz. Kano kürek eğitimleri verildi, su sporları ve suda arama kurtarma teknikleri üzerine konuşuldu. Gruplar halinde kanolara binildi ve Van gölünde yüzüldü.
Öğle yemeğimizi Belediye Başkanı ve İlçe Spor Müdürü’müzün katılımıyla seyir tepesinde yedik.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan hocamızın değerli katkılarıyla; yaban hayatında yaralı ya da hasta olarak bulunan ve merkeze getirilen hayvanların rehabilitasyonu konusunda bilgi alındı. Annesinden ayrı düşmüş ve merkezde bakımı yapılan yavru ayıyla yakından tanışıldı. Doğada ayı saldırıları üzerinde alınabilecek önlemler konusunda konuşuldu. Rehabilitasyonu yapılmış bir Arı şahini, çalışma grubumuzun kurucusu ve eğitmeni Dr. Ferudun Çelikmen tarafından doğaya geri salındı.
Van kedileri ile ilgili genetik araştırmaların, kedilerin bakım ve çoğaltımlarının yapıldığı üniversite bünyesindeki Kedi Evi ziyaret edildi. Yasak olması sebebiyle kedilere dokunamasak da, merkezin gelişimine ufak bir katkı açısından grubumuz adına bağışta bulunduk.
Van Kalesi yakınında yer alan, oldukça büyük ve etkileyici bir yer olan Van Müzesi’ni rehber eşliğinde gezdik.
Merkez et lokantasında akşam yemeğimizi yiyerek yorucu ve bir o kadar doyurucu ilk günümüzü geç vakitlerde tamamladık.
2. Gün
Uzun bir otobüs yolculuğu ile 2400 m yükseklikteki krater göllerini barındıran uyuyan bir yanardağ olan Tatvan sınırlarındaki Nemrut Dağı’nın muhteşem manzarasına ulaştık. Volkanik bir dağ olduğunu hatırlatacak buhar bacalarından sıcak hava çıkışlarını deneyimledik.
Büyük ve suyu soğuk olarak bilinenin krater göllerinden birinin kenarında kumanyalarımızı yedik.
Kolay taşınabilir ve hafif malzemeler ile İmprovize (doğaçlama) tıp uygulamaları Ferudun Çelikmen hocamız tarafından anlatıldı.
Penetran ve travmatik yaralanmalarda, sahada REBOA alternatifi olarak kullanılabilecek “kask” ile büyük damar basısı teknikleri gösterildi.
Mustafa Çiçek hocamız tarafından yılan ısırıkları, Anadolu’nun zehirli yılanları ve yapılacak müdahaleler ile ilgili bilgi verildi.
Kolaylıkla taşınabilecek streç film ile ekstremite yaralanmalarında atel uygulama teknikleri gösterildi.
Göl kıyısında çadır kurularak kamp malzemeleri hakkında bilgiler verildi, krater gölünde yüzüldü.
Nemrut krater gölü programımıza HAK Arama Kurtarma ekibi eşlik ettiler.
Ahlat ilçesindeki 1000 yıllık tarihi olan 8000’den fazla anıt taşı bulunan Selçuklu Mezarlığı ziyaret edildi.
Akşam yemeği ile ikinci gün programını tamamladık.
3. Gün
Eğitimimizin üçüncü ve son gününe limanda kahvaltı ile başladık. Feribotla ulaştığımız Akdamar Adası ve Kilise’sini ziyaret ettik. Sonrasında tekrar feribotla Van Gölü kıyısındaki, kara ulaşımı olmayan el değmemiş koylardan biri olan İnköy’deki eğitim noktamıza ulaştık. Doğada hazırlanıp yenilen yemeklerin ardından Van Gölü’nün eşsiz sularında AKEM eğitmenlerinin rehberliğinde dalış sertifikası olan üyelerimiz tüplü dalış gerçekleştirdiler. Dalış sırasında Van Gölü’nün nadir görülen endemik balıklarını görme fırsatını yakaladılar.
Acil Servislerde kendimizi savunmak zorunda kaldığımızda; son çare olarak başvuracağımız bir yakın temas savunma sporu olan Krav Maga ile ilgili Kürşat hocamız tarafından uygulamalı eğitim verildi.
Hava şartlarının aniden değişmesi sonrası başlayan şiddetli yağmur ve AFAD tarafından bildirilen fırtına uyarısı günümüzü hareketlendirse de, havanın açmasıyla birlikte eğitimize devam edebildik.
İple yaralı taşıma, stabilizasyon teknikleri ve doğada kullanılabilir malzemeler Kubilay Vural hocamız tarafından anlatıldı. Düğüm ve ip bağlama teknikleri Mustafa Çiçek hocamız tarafından anlatılarak eğitimdeki son modül de tamamlanmış oldu.
Online eğitimden pratiğe, akademik bilgiden doğaçlamaya, teknolojiden kültür mirasına, planlamadan adaptasyona, kedilerden ayı ve yılanlara, su altından el değmemiş koylara uzanan muhteşem bir eğitimi daha tamamlamış olmanın mutlu yorgunluğunu yaşıyoruz.
Eğitim kampımız yerel ve ulusal basında geniş yer buldu.
https://www.haberturk.com/video/haber/izle/egitim-dalisinda-van-golu-kucuk-mercan-baligini-goruntulediler/768187
https://www.sondakika.com/haber/haber-egitim-dalisinda-van-golu-kucuk-mercan-baligini-15019840/
https://www.youtube.com/watch?v=b7TZv0YhEDU
TATDOĞA ve Türkiye Dağcılık Federasyonu; Yüksek irtifa Hastalıkları webinarı gerçekleştirdi
20 Şubat 2022 tarihinde Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) ev sahipliğinde gerçekleşen Yüksek İrtifa Hastalıkları konulu webinara, TATDOĞA eğitmenlerinden Dr. Öğr. Gör. M. Ferudun Çelikmen, Dr. Faruk Danış, Dr. Mustafa Çiçek ve Dr. İlker Gök sunumlarıyla katıldı.
Online ve canlı olarak yayınlanan, TDF Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte; Yüksek irtifa fizyolojisi, Yüksek irtifa tıbbı, Yüksek irtifada arama kurtarma, Kazara Hipotermi ve Çığ konuları ele alındı.
24-27 Şubat 2022 tarihinde Royal Seginus Hotel / Antalya’da yapılan 2022 Kurs günleri kongresinde TATDOĞA katılımcılarla buluştu.
Her geçen gün doğaya giden insan sayısındaki artışa paralel doğada oluşan kazalar sonucu meydana gelen hastalık ve yaralanmalarda kullanılacak pratik ve doğaçlama yöntemler ele alındı. Doğada yetersiz koşullardaki problemlerle doğaçlama başetme yöntemlerinin (İmprovizasyon) öğrenilmesi ve bunların acil servislerde uygulanabilir hale getirilmesi amaçlandı.
Dr. M. Ferudun Çelikmen koordinatörlüğünde gerçekleşen 2 ayrı kurs gününde, eğitmenlerimizden Dr. Mustafa ÇİÇEK ve Dr. Kubilay Vural yer aldı.
İmprovize E. Medicine (Doğaçlama Acil Tıp) Uygulamaları, Doğada ve Acilde hayata bağlanma teknikleri, Doğada ve Acilde Hayatta Kalma Yöntemleri (Fiziksel, Psikolojik ve Kimyasal yatıştırma teknikleri) Wilderness Medicine’nın Acile yansımaları (Senaryolar eşliğinde) konuları ele alındı.
25-28 Kasım 2021 tarihlerinde 7. Avrasya-17. Türkiye Acil Tıp Kongresi’nde, Türkiye’de ilk kez Wilderness Medicine oturumu gerçekleşti.
Dr. Ferudun Çelikmen başkanlığında yürütülen oturuma; Wilderness Medicine alanında çok önemli çalışmaları olan Ken Zafren online olarak katıldı.
TATD Doğa Tıbbı çalışma Grubu (TATDOĞA) eğitmenlerinden Dr. Gülçim Kocairi ve Dr. Mustafa Çiçek oturumda ingilizce olarak sunumlarını gerçekleştirdiler.
Dağ Arama Kurtarma, İmprovize medicine, Anadolu’nun Zehirli Yılanları ve Covid-19 sonrası WM’da değişimler konuları oturumda yer aldı.
TATDOĞA çalışma grubu kongre boyunca kurduğu stantta yapılmış ve yapılacak çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Kıymetli Doğa Severler,
Sizleri Türkiye Acil Tıp Derneği Doğa tıbbı (TATDOĞA) çalışma grubu adına saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Covid-19 pandemisi nedeniyle 2021 yılında gerçekleştiremediğimiz kış eğitimimizi bu yıl gerçekleştirecek olmanın haberini vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Bildiğiniz üzere Doğa Tıbbı (Wilderness Medicine);doğadaki enerji dolu etkinliklerin olası yaralanma ve hastalıklarına kısıtlı imkanlarla en hızlı, etkin ve gerektiğinde doğaçlama tıbbi yardımda bulunabilmeyi amaçlar. Yurtdışında bir yan dal olarak kabul gören Doğa Tıbbını ülkemize tanıtmak, bu konuda farkındalığı arttırmak, ilgilenen TATD üyeleri ile bu alanda faaliyetler yürütmek amaçlarıyla 2020 yılında TATD Doğa Tıbbı Çalışma Grubu kurulmuştur.
Verimli ve güncel bilgileri paylaşmaktan aldığımız motivasyonla, yükselen umudumuzla ve ilk günkü hevesimizle, yine alanında uzman, güçlü ve deneyimli eğitimci kadromuzla ve tabi ki sizlerin desteği ve hevesiyle biz TATDOĞA ekibi Erciyes’in zorlu şartları, Kapadokya’nın enfes manzarası altında bu eğitimi birlikte gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz.
Doğa Tıbbı Ekibi
KAYIT YAPTIRMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Kurs Planı:
- Kursun teorik ve pratik eğitimlerden oluşması planlanmıştır.
- Tahmini kursiyer sayısı 25 kişidir.
- Kursun teorik eğitimi 19-20 Şubat 2022’de online olarak kursiyerlere anlatılacak ve kayıt altına alınacaktır.
- Kursun pratik eğitimleri 4-6 Mart 2022’de Erciyes ve Kapadokya doğasında yapılacaktır.
- Kurs kapsamında 4-5 Mart gecesi Holiday Inn Kayseri – Düvenönü ‘de çift veya tek kişilik odalarda konaklama sağlanacaktır. Dileyen eğitici veya kursiyerler eşli konaklayabilirler.
- Kurs kapsamında 4 Mart akşam yemeği; 5 ve 6 Mart günlerinde sabah kahvaltısı, öğlen kumanya, akşam yemeği şeklinde planlama yapılmıştır.
- TATDOĞA Erciyes/Kapadokya kış eğitiminin Paket ücreti, kurs kayıt ücreti, dokümanlar, 2 gece konaklama, 2 sabah kahvaltısı, 3 akşam yemeği ve arazideki uygulamalar esnasında 2 öğlen kumanyası dahil kişi başı 1750 TL’dir.
- Çift kişilik odada tek konaklamak isteyen kursiyerlerin ödemesi gereken ücret 2000 TL’dir.
- Erciyes/Kapadokya’yı ziyaret edecek ancak kursa katılmayacak beraberinizdeki misafirleriniz için tüm kurs boyunca oda+kahvaltı+akşam yemeği toplam 500 TL’dir.
- Eşi ile konaklamak isteyen kursiyerlerimizin ödemesi gereken ücret 1750TL + 500 TL (Eş konaklaması) 2250 TL’dir.
- Konaklamasız katılmak isteyen kursiyerlerimizin ücretlendirmesi; Öğrenci: 500 TL, Asistan 600 TL, Uzman 750 TL şeklinde olacaktır.
- Kursiyerlerin Kayseri’ye ulaşım masrafları kendileri tarafından karşılanacaktır.
- Kayıt sonrası beraber kalmak istediğiniz kursiyer var ise çalışma grubu sekreterine (Mustafa ÇİÇEK – [email protected]) bildirilmesi rica olunur.
- Gece Kayağı sırasında kayak yapmayı bilen kursiyerlerimizin ekipmanları ile gelmesi önerilir. Ekipmanı olamayıp kiralamak isteyenlere gerekli yardım sağlanacaktır.
- Kursiyerler ve eğitmenler arasında çoğunluk sağlanırsa iklim ve hava şartları uygunluğuna göre ekstra ücretlendirilecek olan Sıcak Hava balonu etkinliği yapılacaktır.
1. Gün Teorik Eğitim (19.02.2022- Cumartesi) | ||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
09.00-09.15 | Kurs Açılışı, Tanışma, Beklentilerin dinlenmesi, | Dr. M. Ferudun Çelikmen
|
09:15-10:00 | Çığ farkındalığı, önlemler ve kurtarma | Dr. Faruk Danış |
10.00-10.45 | Doğada hayatta kalma becerisi | Dr. Gülçim Saraçoğlu |
11.00-11.45 | Arama-Kurtarmanın ilkeleri | Dr. M. Ferudun Çelikmen
|
12.00-12.45 | Kazara hipotermi | Dr. Mustafa Çiçek |
13:45-14:30 | Doğada yara bakımı | Dr. Mehmet Tatlı |
2. Gün Teorik Eğitim (20.02.2022- Pazar) | ||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
09.00-09.45 | Ortopedik Aciller ve Doğada Yaralı Taşıması | Dr. Kubilay Vural |
10.00-10.45 | Intro the Space Medicine | Dr. Mustafa Çiçek
Dr. M. Ferudun Çelikmen |
10.45-11.30 | Yüksek İrtifa Tıbbı | Dr. İlker GÖK |
11:30-12:15 | Yıldırım Düşmesi | Dr. İsmail Altıntop |
13:00-13:45 | Doğada ağrı tedavisinin ilkeleri | Dr. Mehmet Tatlı |
1. Gün Pratikler (4.03.2022- Cuma) | ||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
13.00-15.00 | Kış Sporlarında Buz Kazması, Baton, Kar küreği, Krampon vb. araçların kullanımı. | Dr. Mustafa Çiçek
Dr. M. Ferudun Çelikmen |
15.00-17.30 | Kış Mevsiminde improvize medicine | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
17.30-19.00 | Yemek Molası | |
19:00-21:00 | Space Medicine uygulaması (Teleskop) | Dr. Kubilay Vural
Dr. M. Ferudun Çelikmen |
21.00 | Otele dönüş | |
2. Gün Pratikler (5.03.2022- Cumartesi) | ||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
07.00-08.00 | Otelde Kahvaltı | |
08:.00-08.30 | Erciyes Dağına Hareket | |
08.30-11.30 | Kar Barınağı Yapma Eğitimi | Dr. Mehmet Tatlı
Dr. M. Ferudun Çelikmen |
11:30-12:30 | Intro the Polar Medicine | Dr. İlker Gök
Dr. M. Ferudun Çelikmen |
12:30-13:30 | Yemek Molası | |
13:30 – 14:30 | Çığ Farkındalığı eğitimi | Dr. Faruk Danış |
14:30-16:00 | Yaralı taşıma teknikleri | Dr. Kubilay Vural
Dr. Gülçim Saraçoğlu |
16:00-17:30 | Hipotermik Hasta Yönetimi | Dr. Mustafa Çiçek |
17.30-18.00 | Akşam Yemeği | |
18.00-20.30 | Gece Kayağı ve Ski Patrol, Gece iletişim ve yol bulma yöntemleri,
Gece acil durum haberleşmesi |
|
20:30-21.00 | Otele Dönüş |
3. Gün Pratikler (6.03.2022- Pazar) | ||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
06.00-08.00 | SICAK HAVA BALONU ETKİNLİĞİ | |
08.00-09.00 | Kapadokya Üniversitesi Mustafa Paşa Yerleşkesine Ulaşım (Oktay Sinanoğlu Konferans Salonu) | |
09.00-10.00 | KAHVALTI | |
10.30-11.00 | Olağanüstü koşullarda Hayatta Kalma Yöntemleri | |
11.00-11.30 | Kahve Molası | |
11.30-12.00 | Zor koşullarda hasta taşıma ve stabilizasyon yöntemleri | |
12.00-13.30 | Doğa yürüyüşü (Gomeda Vadisi) | |
13.30-14.30 | Yemek Molası | |
14:30-17.30 | Doğada Ders Pratikleri (Kızılçukur)
İmprovize medicine örnekleri. |
|
17.30-18.30 | Kapadokya Gezisi | |
18.30-19.30 | Akşam Yemeği, Sertifika ve Plaket Töreni | |
19.30-20.30 | Kayseri’ye Dönüş ve Havalimanı Transferi |
KAYIT YAPTIRMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Getirilmesi gerekenler
Kış kampçılığına uygun içlik takımı, su geçirmez pantolon, su geçirmez mont, su geçirmez eldiven ve bot, tozluk, rüzgâr geçirmez bere ve güneş gözlüğü pratiklerde soğuktan etkilenmemeniz için gereklidir.
Kurs konuları ve Programı
- Çığ farkındalığı, Önlemler
- Doğada Hayatta Kalma Becerisi
- Arama-Kurtarmanın İlkeleri
- Kazara Hipotermi
- Ortopedik Aciller
- Dağda Yaralı Taşınması
- Yüksek İrtifa Tıbbı
- Yıldırım Düşmesi
- Doğada Ağrı Tedavisinin İlkeleri
- Vahşi Doğada Yara Bakımı
- Dağda Uygulamalı Eğitimler
24-27 Şubat 2022, Royal Seginus Hotel, Lara / Antalya
Kurs Adı: Doğa Tıbbı Kursu
Koordinatör: Dr. M. Ferudun Çelikmen
Eğitmenler: Dr. M. Ferudun Çelikmen, Dr. Mustafa ÇİÇEK, Dr. Kubilay Vural
Kurs Katılımcı Sayısı: 15(en fazla)
Kurs Programı
Tarih | Saat | Konu | Eğitmenler |
24.02.2022 | 14:00-14:30 | İmprovize E. Medicine (Doğaçlama Acil Tıp) Uygulamaları | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
24.02.2022 | 14:45-15:15 | İmprovize E. Medicine (Doğaçlama Acil Tıp) Uygulamaları | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
24.02.2022 | 15:30-16:00 | Doğada ve Acilde hayata bağlanma teknikleri | Dr. Mustafa ÇİÇEK |
24.02.2022 | 16:15-16:45 | Doğada ve Acilde hayata bağlanma teknikleri | Dr. Mustafa ÇİÇEK |
24.02.2022 | 17:00-17:30 | Doğada ve Acilde Hayatta Kalma Yöntemleri (Fiziksel, Psikolojik ve Kimyasal yatıştırma teknikleri) Wilderness Medicine’nın Acile yansımaları (Senaryolar eşliğinde) | Dr. Kubilay Vural |
26.02.2022 | 09:00-09:30 | İmprovize E. Medicine (Doğaçlama Acil Tıp) Uygulamaları | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
26.02.2022 | 09:45-10:15 | İmprovize E. Medicine (Doğaçlama Acil Tıp) Uygulamaları | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
26.02.2022 | 10:30-11:00 | Doğada ve Acilde hayata bağlanma teknikleri | Dr. Mustafa ÇİÇEK |
26.02.2022 | 11:15-11:45 | Doğada ve Acilde hayata bağlanma teknikleri | Dr. Mustafa ÇİÇEK |
26.02.2022 | 12:00-12.30 | Doğada ve Acilde Hayatta Kalma Yöntemleri (Fiziksel, Psikolojik ve kimyasal yatıştırma teknikleri) Wilderness Medicine’nın Acile yansımaları (Senaryolar Eşliğinde) | Dr. Kubilay Vural |
Kursun Amacı ve Yöntemi
Kursun temel amacı her geçen gün doğaya giden insan sayısındaki artışa paralel doğada oluşan kazalar sonucu meydana gelen hastalık ve yaralanmalarda pratik ve doğaçlama yöntemleri aktarmaktır. Doğada yetersiz koşullardaki problemlerle doğaçlama başetme yöntemlerinin (İmprovizasyon) öğrenilmesi ve bunların acil servislerde uygulanabilir hale getirilmesi öncelikli amaçlarımızdır.
Öğrenim Hedefleri
- Üriner katater (Foley) gibi hafif taşınabilir bir acil tıp materyali ile doğada 10’dan fazla yaşam kurtarıcı uygulamaları öğrenmek
- Streç film gibi ulaşılabilir bir malzeme ile acilde ve doğada 10’dan fazla hayatta kalma ve tedavi yöntemi öğrenmek
- Acillerde şiddete acilci gözüyle doğadan ilhamla (çatışmadan kaçınma yöntemleri) yaklaşımları öğrenmek
- Doğadan esinlenerek acilde hayatta kalma, yaşamı idame etme yöntemlerini öğrenmek
- Doğa Tıbbından öğretilerle acillerde ve hastane dışı acil durumlarda hayata bağlanma yöntemleri
Gerekli Malzeme – Araç Gereçler
- Foley Sonda
- Streç film
- Muhtelif İpler
- (Çalışma grubu tarafından sağlanacaktır)
Kayıt : https://tatdkursgunleri.org/
SADECE ACİL TIP ASİSTANI VE UZMANLARI KURSA KAYIT YAPTIRABİLMEKTEDİR. DİĞER BRANŞ HEKİMLERİNİN KAYIT ÖNCESİNDE ONAY ALMALARI GEREKMEKTEDİR.
Bilgi: [email protected] Ferudun Çelikmen (TATD Doğa Tıbbı ÇG Başkanı)
Kurs Planı:
- Kursun teorik ve pratik eğitimlerden oluşması planlanmıştır.
- Tahmini kursiyer sayısı 25 kişidir. Kursiyerlerde öncelik olarak acil tıp asistanı ve uzmanlarına verilecektir. Diğer branşlardaki hekimlerin öncesinde TATDOĞA ÇG Başkanı Ferudun Çelikmen’den onay alması gerekmektedir.
- Kursun teorik eğitimi 5-6 Haziran 2021’de canlı yayında online olarak kursiyerlere ders olarak anlatılacak ve kayıt altına alınacaktır.
- Kursun pratik eğitimleri 28-30 Haziran 2021’de Kemaliye doğasında yapılacaktır. Eğitimler 29 Haziran sabahında başlayacağından 28 Haziran itibariyle otele giriş yapılması planlanmıştır.
- Kurs kapsamında 28-29-30 Haziran gecesi Vadi Kemaliye Otel ‘de çift kişilik odalarda konaklama sağlanacaktır. Dileyen eğitici veya kursiyerler eşli konaklayabilirler.
- Kurs kapsamında 28 Haziran akşam yemeği; 29 ve 30 Haziran günlerinde sabah kahvaltısı, öğlen kumanya, akşam yemeği ve 1 Temmuz’da sabah kahvaltısı şeklinde planlama yapılmıştır.
- TATDOĞA YAZ Kursunun Paket ücreti, kurs kayıt ücreti, dökümanlar, 3 gece konaklama, 3 sabah kahvaltısı, 3 akşam yemeği ve arazideki uygulamalar esnasında 3 öğlen kumanyası dahil kişi başı 1450 TL’dir.
- Kemaliye’yi ziyaret edecek ancak kursa katılmayacak beraberinizdeki misafirleriniz için günlük oda+kahvaltı+akşam yemeği toplam 250 TL’dir.
- Kursiyerlerin Kemaliye’ye ulaşım masrafları kendileri tarafından karşılanacaktır.
- Kemaliye Şenlikleri 1-2-3 Temmuz 2021 de yapılacak olup, TATDOĞA Kemaliye 2021 Kursu’ndan bağımsız bir etkinliktir.
- Kemaliye Şenlikleri için otelde konaklamaya devam edecek kursiyerlerimizin Ferudun Çelikmen ile iletişime geçip rezervasyon yapması gerekmektedir. ([email protected])
- 1 haziran 2021 tarihine kadar yapılan kayıt iptallerinde, konaklama ücreti olan 525 TL haricindeki ödemelerin ücret iadesi yapılacaktır. 1 Haziran ve sonrasındaki iptallerde ücret iadesi mümkün değildir.
- Kayıt sonrası beraber kalmak istediğiniz kursiyer var ise çalışma grubu sekreterine bildirilmesi rica olunur.
- TATD 1. Doğa Tıbbı Yaz Kampı bitmesi akabinde başlayacak olan 42. Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliğine katılmak isteyen kursiyerlerimizin mutlaka belirtmesi ve otel rezervasyonlarının önceden ayarlanması gerekmektedir. Aksi takdirde festival dönemi otellerde ciddi yoğunluk yaşanmaktadır.
- Şenlikler esnasında TATDOĞA kursiyer ve eğitmenlerine özel, tüm akarsu sporları (sea kayak ve malzemeleri dahil), via ferrata tırmanış ekipman kiralaması ve rehberlik hizmetleri eşliğinde güvenli tırmanış ,yürüyüşlere katılım “ ücretsiz” olacaktır. Dileyen yine eşsiz Wing Suit ve BASE Jump etkinliklerini izleyebilecektir.
- Diğer branşlardaki hekimlerin öncesinde TATDOĞA ÇG Başkanı Ferudun Çelikmen’den onay alması gerekmektedir. Diğer branşlardaki hekimlerin katılımının Kurs Düzenleme Kurulundan onay almaları gerekmektedir ([email protected])
TATD 1. Doğa Tıbbı Yaz Kampı / 28-30 Haziran 2021- Erzincan/Kemaliye | ||
Teorik Eğitim 1. Gün WEBINAR
(05.06.2021- Cumartesi) |
||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
09:00-10.00 | -Sıcak İlişkili Hastalıkların Patofizyolojisi
-Yanık Hastasının Acil Yönetimi -Güneşten Gelen Radyasyona Maruziyet |
Dr İsmail Altıntop |
10.00-10.45 | -Doğa’da İmprovize Acil Tıp | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
11.00-12.00 | -Sargı Teknikleri
-Atel ve Askı Teknikleri -Taşıma teknikleri |
Dr Kubilay Vural |
12.15-13.30 | -Teknik Kurtarma, Kendi Kendini Kurtarma ve Tahliye
-Dünya’da ve Türkiye’de Zehirli ve Zehirsiz Sürüngenlerin Isırıkları |
Dr. Mustafa ÇİÇEK |
Teorik Eğitim 2. Gün WEBINAR
(06.06.2020- Cumartesi) |
||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
09:00-10.00 | Tatlısuda Hayat Kurtarma
Örümcek Isırıkları Akrep Sokması Zehirlenmeleri |
Dr Fatih Beşer |
10.15-11.00 | -Boğulma ve Batma Yaralanmaları
-Doğa’da Acil Durum Kiti |
Dr Gülçim Saraçoğlu |
11.15-12.45 | Ayı Davranışı ve Saldırıları
Kuduz Kanla Beslenen Eklembacaklılardan Korunma Kene Kaynaklı Hastalıklar Sivrisinekler ve Sivrisinek Kaynaklı Hastalıklar |
Dr Mehmet Tatlı |
13.00-14.00 | Yaz aylarında kamp yapmak
Türkiye’nin Yenilebilir Bitkileri |
Dr Faruk Danış |
1. Gün Kemaliye
28.06.2021- Pazartesi |
|
12.00-18:00 | OTELE YERLEŞME- TANIŞMA |
18.00-19.30 | AKŞAM YEMEĞİ |
Pratik Eğitim 2. Gün Kemaliye
29.06.2021- Salı |
||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
07:30-08.30 | OTELDE KAHVALTI | |
09.00-13.00 | -Teknik Kurtarma, Kendi Kendini Kurtarma ve Tahliye
-Sargı Teknikleri -Atel ve Askı Teknikleri -Taşıma teknikleri |
Dr. Mustafa ÇİÇEK
Dr. Kubilay Vural |
13.00-14.00 | ÖĞLE YEMEĞİ | |
14.00-15.30 | -Doğa’da İmprovize Acil Tıp | Dr. M. Ferudun Çelikmen |
15.30-17.30 | Yaz aylarında kamp yapmak | Dr. Faruk Danış |
18.00-19.30 | AKŞAM YEMEĞİ |
Pratik Eğitim 3. Gün Kemaliye
30.06.2021- Çarşamba |
||
SAAT | KONU | SUNUMU YAPAN |
07:30-08.30 | OTELDE KAHVALTI | |
09.00-12.30 | Tatlısu’da Hayat Kurtarma
Boğulma ve Batma Yaralanmaları |
Dr. Gülçim Saraçoğlu
Dr. Fatih Beşer |
12.30-13.30 | ÖĞLE YEMEĞİ | |
13.30-14.30 | Ayı Davranışı ve Saldırıları | Dr Mehmet Tatlı |
14.30-15.30 | Yanık Hastasının Acil Yönetimi | Dr İsmail Altıntop |
15.30-16.30 | Otele dönüş | |
16.30-17.00 | Katılım Belgesi Dağıtımı | |
18.00- | AKŞAM YEMEĞİ |
Pratik Eğitim 4. Gün Kemaliye
01.07.2021- Perşembe |
|
07:30-08.30 | OTELDE KAHVALTI |
09.00-12.30 | AYRILIŞ veya DOĞA SPORLARI FESTİVALİNE DEVAMMM!! |
Gerekli Diğer Bilgiler:
KEMALİYE’YE NASIL ULAŞILIR:
*Karayolu
*Havayolu
KARAYOLU
Kemaliye’ye ulaşım genellikle Malatya, Elazığ ve Erzincan İlleri üzerinden sağlanmaktadır.
Kemaliye, Malatya’ya 175km, Elazığ’a 145 km ve Erzincan’a ise 164 km uzaklıktadır. Bu yolculuklar seyir hızına ve yol durumuna bağlı olarak özel araçlar ile ortalama 2-2.5 saat; günlük servis araçları ile ortalama 3 saat sürmektedir.
Kendi imkanları ile Kemaliye’ye gelecek olan katılımcılarımız; Erzincan istikametinden gelecek ise Kemah-İliç-Kemaliye güzergahını kullanarak; Elazığ istikametinden gelecek ise Keban-Arapgir-Kemaliye güzergahını kullanarak; Malatya istikametinden gelecek olanlar ise Arapgir-Kemaliye güzergahını kullanarak Kemaliye’ye ulaşabilirler.
Bu üç ilimizden (Erzincan-Elazığ-Malatya) Kemaliye’ye her gün servis imkanı mevcuttur.
Havayolu
Malatya, Erzincan ve Elazığ’a bir çok havayolunun seferleri bulunmaktadır. Bu illerden Kemaliye’ye her gün servis imkanı mevcuttur.
Servisler için numaralar:
Elazığ ve Malatya Servisleri:
Eğintur
TEL 0446 751 21 08
Latif YALÇINER GSM 0542 591 15 56
Mustafa BAYRAK GSM 0542 596 46 70
Kemaliye Seyahat Minibüs İşletmesi
TEL 0446 751 28 51
Dursun ERDEMİR GSM 0542 346 11 22
Hüseyin ERDEMİR GSM 0542 67 794 30
Erbil ERDEMİR GSM 0542 785 29 43
Ahmet ERDEMİR GSM 0542 384 30 16
Erzincan Servisleri:
Bedir BOYNİKOĞLU GSM 0542 256 89 18
Metin ERDAL GSM 0538 68 273 76
Mustafa BİLEN GSM 0541 20 483 43
Ferhat BOYNİKOĞLU GSM 0542 256 89 18