TATDOĞA 2022 Erciyes-Kapadokya Kış Eğitimini Tamamladık


Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan Erciyes – Kapadokya Kış Eğitimini  şimdiye kadar yapılan en kalabalık etkinliğimiz olarak tamamlandı.

Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop hocamızın, baştan sona muazzam bir eğitim koordinatörlüğü ve ev sahipliğinin tadını çıkardık. 19-20 Şubat 2022 tarihlerinde online teorik eğitimlerimiz sonrası, 4-6 Mart 2022 tarihlerinde Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen katılımcılarımızla yüz yüze uygulama ve pratik eğitimlerimizi yaptık.

1.Gün

4 Mart 2022 tarihinde Kayseri Holiday Inn Hotel’de, katılımcılarımızın polar montlarını almaları ve kısa bir tanışmanın ardından Erciyes Kayak Merkezi’ne haftalar öncesinden planlandığı saat ve dakikada hareketle başladı eğitim. Ekibin hem çok kalabalık olması, hem de eğitimin ve sosyal programın farklı noktalarda kurgulanmış olması, planlanan zamanlamaya uyulmasını çok önemli hale getiriyordu.
Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olan Erciyes Kayak Merkezi’nin 2200-3346 metre irtifalar arasında kayak-snowboard yapılabilen toplamda 112 km’yi bulan pistleri mevcut. Kayseri Belediyesi kuruluşu olan Erciyes A.Ş.’nin güvenlik ve teknik personeli eşliğinde ilk eğitim alanımıza ulaştık.

Kış-kar yürüyüşü, kazma ve krampon kullanımı, düşme-sürüklenme durumunda yapılabilecekler, hasta taşıma ve kayakları kullanarak improvize sedye yapma yöntemleri konusunda Ferudun Çelikmen ve Kubilay Vural hocalarımız tarafından eğitimler verildi.
      
Saha uygulamamızın ardından Kayseri mutfağı ve yemekleriyle ilk temasımız gerçekleşti. Ve eğitim boyunca da devamı gelecekti. Nefislerimiz bu organizasyona hazırlıksız yakalanmıştı. İsmail hocamız, yerel yönetici ve esnafın misafirperverliği; yemek zamanlarını eğitimin en çok hatırlanacak anları haline getirdi.
İlk gün programının son ayağı için Kayseri Bilim Merkezi’ne ulaştık. Hava kapalı olduğu için teleskop gözlemi yapılamayacağından; uzay tıbbı, gece doğada yön bulma gibi konuları konuşabilmek için 360 derece kubbe şeklinde bir ekranı olan Planetaryum adı verilen Gök Evi’de bizi karşıladılar. Bilim merkezinin astrofizikçisi tarafından Güneş sistemi, evren, takım yıldızlar, Güneş sistemimizin geleceği gibi konularda bilgiler verildi. Astronomi haricinde, paleontoloji, fizik, elektronik vb konularda özellikle öğrencilere yönelik son derece kapsamlı ve  büyük bir bilim merkezi görmek bizleri çok mutlu etti. Akşam saatleri olmasına rağmen, bizleri karşılayan ve  güler yüzle ağırlayan Kayseri Bilim merkezi yöneticisi ve çalışanlarına tekrar teşekkürlerimizi iletiyoruz.
   

2.Gün

İkinci gün eğitimlerimiz Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü ve basın mensuplarının karşılamasıyla yine Erciyes Kayak Merkezi’nde başladı.
Kar barınak yöntemleri, kutup tıbbı, yüksek irtifa hastalıkları konuşuldu. Ferudun ve Kubilay hocalarımızın tatlı rekabeti, tüm ekip üyelerinin katılımıyla iki tane iglo yaptık.
İglolar için kullanılacak kar tuğlalarının hazırlanmasında büyük emekleri olan Güvenlik ve Arama Kurtarma personeline tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.
   
     
Çığ testleri, çığda arama kurtarma konularını Kubilay Vural hocamız uygulamalı olarak anlattı. Yakın zamanda Erciyes’te meydana gelen 1 kişinin öldüğü 3 kişinin yaralandığı çığ sonrası arama kurtarma ekiplerinin tecrübelerini ilk ağızdan dinledik.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi misafiri olarak kayak merkezinde yediğimiz akşam yemeği sonrası, kayak tecrübesi olan katılımcılarımızla meşaleler eşliğinde gece kayağı programına katıldık.

3.Gün

Üçüncü ve son günümüz Ürgüp’te Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. Adeta bir müze niteliğinde, tarihi doku ve mimarisinin korunduğu yerleşkeler görmek çok etkileyiciydi.
Gomeda Vadisi ve Kızılçukur Vadisi yürüyüşleri sırasında; Ferudun Çelikmen, İsmail Altıntop, Mustafa Çiçek ve Kubilay Vural eğitmenlerimiz tarafından doğada hayatta kalma, improvize yöntemler, soğuk yaralanmaları gibi konularda uygulamalar yapıldı. Tüm yürüyüş ve eğitim boyunca yerel ve ulusal basın yoğun ilgi gösterdi.
      
   
Öğle yemeğimizi Ürgüp Belediyesi ev sahipliğinde, akşam yemeğimizi de Ürgüp Kaymakamı eşliğinde yiyerek; teorik, pratik, survival, wilderness, astronomi ve gastronomi ile dolu dolu geçen eğitimimizi büyük bir keyifle tamamladık.
Eğitimimiz internet ve yazılı basında yer aldı.
     
       
Destek olan kurumlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Galeri


Paylaş Paylaş