Home Slider TATDOĞA 2022 Van Yaz Eğitimi Tamamlandı

TATDOĞA 2022 Van Yaz Eğitimi Tamamlandı

by İlker GÖK
0 comments

Doğa Tıbbı Çalışma Grubu’nun 2. yaz eğitimi 10-12 Haziran 2022 tarihinde Van’da gerçekleştirildi.

Doğada olabilecek kaza ve yaralanmalara kısıtlı ekipman ve materyalle dahi, hızlı, etkin, bilimsel, pratik ve doğaçlama tıbbi müdahaleler yapabilmeyi katılımcılarına kazandıran TATDOĞA; “Doğa Tıbbı/Wildernes medicine” alanında Türkiye Acil Tıp Derneği’nin alt çalışma gruplarından biri olarak ülkemizde ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor

4-5 Haziran 2022 tarihlerinde online yapılan teorik eğitiminin ardından saha ve pratik uygulamalar için katılımcılar 10 Haziran’da Van’da Şahmaran Merit Hotel’de buluştu. Aynı tarihlerde Van’da gerçekleşen protokol programları sebebiyle spontane güncellemeler yapılmak zorunda olunsa da, Van eğitimi koordinatörümüz Uzm. Dr. Mehmet TATLI hocamız sayesinde katılımcı ve eğitmenlerimizle başından sonuna dek, çok keyifli ve verimli bir şekilde eğitimimizi tamamladık.

  1. Gün

Edremit sahilinde olan otele çok yakın olan Su sporları merkezinde başladı eğitimimiz. Kano kürek eğitimleri verildi, su sporları ve suda arama kurtarma teknikleri üzerine konuşuldu. Gruplar halinde kanolara binildi ve Van gölünde yüzüldü.

Öğle yemeğimizi Belediye Başkanı ve İlçe Spor Müdürü’müzün katılımıyla seyir tepesinde yedik.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan hocamızın değerli katkılarıyla; yaban hayatında yaralı ya da hasta olarak bulunan ve merkeze getirilen hayvanların rehabilitasyonu konusunda bilgi alındı. Annesinden ayrı düşmüş ve merkezde bakımı yapılan yavru ayıyla yakından tanışıldı. Doğada ayı saldırıları üzerinde alınabilecek önlemler konusunda konuşuldu. Rehabilitasyonu yapılmış bir Arı şahini, çalışma grubumuzun kurucusu ve eğitmeni Dr. Ferudun Çelikmen tarafından doğaya geri salındı.  

Van kedileri ile ilgili genetik araştırmaların, kedilerin bakım ve çoğaltımlarının yapıldığı üniversite bünyesindeki Kedi Evi ziyaret edildi. Yasak olması sebebiyle kedilere dokunamasak da, merkezin gelişimine ufak bir katkı açısından grubumuz adına bağışta bulunduk.

 

Van Kalesi yakınında yer alan, oldukça büyük ve etkileyici bir yer olan Van Müzesi’ni rehber eşliğinde gezdik.

Merkez et lokantasında akşam yemeğimizi yiyerek yorucu ve bir o kadar doyurucu ilk günümüzü geç vakitlerde tamamladık.

2. Gün

Uzun bir otobüs yolculuğu ile 2400 m yükseklikteki krater göllerini barındıran uyuyan bir yanardağ olan Tatvan sınırlarındaki Nemrut Dağı’nın muhteşem manzarasına ulaştık.  Volkanik bir dağ olduğunu hatırlatacak buhar bacalarından sıcak hava çıkışlarını deneyimledik.

Büyük ve suyu soğuk olarak bilinenin krater göllerinden birinin kenarında kumanyalarımızı yedik. 

Kolay taşınabilir ve hafif malzemeler ile İmprovize (doğaçlama) tıp uygulamaları Ferudun Çelikmen hocamız tarafından anlatıldı. 

Penetran ve travmatik yaralanmalarda, sahada REBOA alternatifi olarak kullanılabilecek “kask” ile büyük damar basısı teknikleri gösterildi.

 

Mustafa Çiçek hocamız tarafından yılan ısırıkları, Anadolu’nun zehirli yılanları ve yapılacak müdahaleler ile ilgili bilgi verildi.

Kolaylıkla taşınabilecek  streç film ile ekstremite yaralanmalarında atel uygulama teknikleri gösterildi.

Göl kıyısında çadır kurularak kamp malzemeleri hakkında bilgiler verildi, krater gölünde yüzüldü.

Nemrut krater gölü programımıza HAK Arama Kurtarma ekibi eşlik ettiler.

Ahlat ilçesindeki 1000 yıllık tarihi olan 8000’den fazla anıt taşı bulunan Selçuklu Mezarlığı ziyaret edildi.

Akşam yemeği ile ikinci gün programını tamamladık.

 

3. Gün

Eğitimimizin üçüncü ve son gününe limanda kahvaltı ile başladık. Feribotla ulaştığımız Akdamar Adası ve Kilise’sini ziyaret ettik. Sonrasında tekrar feribotla Van Gölü kıyısındaki, kara ulaşımı olmayan el değmemiş koylardan biri olan İnköy’deki eğitim noktamıza ulaştık. Doğada hazırlanıp yenilen yemeklerin ardından Van Gölü’nün eşsiz sularında AKEM eğitmenlerinin rehberliğinde dalış sertifikası olan üyelerimiz tüplü dalış gerçekleştirdiler. Dalış sırasında Van Gölü’nün nadir görülen endemik balıklarını görme fırsatını yakaladılar.

Acil Servislerde kendimizi savunmak zorunda kaldığımızda; son çare olarak başvuracağımız bir yakın temas savunma sporu olan Krav Maga ile ilgili Kürşat hocamız tarafından uygulamalı eğitim verildi.

Hava şartlarının aniden değişmesi sonrası başlayan şiddetli yağmur ve AFAD tarafından bildirilen fırtına uyarısı günümüzü hareketlendirse de, havanın açmasıyla birlikte eğitimize devam edebildik.

İple yaralı taşıma, stabilizasyon teknikleri ve doğada kullanılabilir malzemeler Kubilay Vural hocamız tarafından anlatıldı. Düğüm ve ip bağlama teknikleri Mustafa Çiçek hocamız tarafından anlatılarak eğitimdeki son modül de tamamlanmış oldu.

Online eğitimden pratiğe, akademik bilgiden doğaçlamaya, teknolojiden kültür mirasına, planlamadan adaptasyona, kedilerden ayı ve yılanlara, su altından el değmemiş koylara uzanan muhteşem bir eğitimi daha tamamlamış olmanın mutlu yorgunluğunu yaşıyoruz.

Eğitim kampımız yerel ve ulusal basında geniş yer buldu.

 

https://www.haberturk.com/video/haber/izle/egitim-dalisinda-van-golu-kucuk-mercan-baligini-goruntulediler/768187

https://www.sondakika.com/haber/haber-egitim-dalisinda-van-golu-kucuk-mercan-baligini-15019840/

https://www.youtube.com/watch?v=b7TZv0YhEDU

 

You may also like

Leave a Comment