TATD 5. Ulusal Resim Yarışması


Acil Tıp klinik branşının geliştirilmesi yanında Acil sağlık hizmetleri çalışanlarına olan desteğini her platformda ortaya koyan Türkiye Acil Tıp Derneği, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Çocuk Şenlikleri kapsamında “TATD Ulusal Resim Yarışması”nı bu sene de başarı ile tamamlandı. 

Cumhuriyetin 100. Yılı yaklaşırken, “Hayalinizdeki Acil Servis” konusunu işleyen yarışmamız, önceki yıllarda olduğu gibi yoğun ilgi gördü.


Ülkemizin dört bir yanından gelen resimler, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri arasından oluşturulan bir juri tarafından değerlendirildi. Yarışmamızda dereceye giren Göktuğ Celal Tümer, Ahmet Mert Şahin ve Yağmur Efşan Sefertaş ile yarışma ve resim üzerine konuştuk. 

Yarışmanın birincisi Göktuğ Celal Tümer bizlere kendisinin kaleme aldığı mektubunu gönderdi.

Annesinin resme olan yeteneğini farketmesi üzerine resim ile olan serüveni başlamış. İleride hekimlik mesleğini seçmek istediğini, bu nedenle TATD’nin yarışmasının kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu paylaşmış bizlerle… 

Göktuğ mektubunda “Beyaz Kahramanlar” diye bahsediyor doktorlardan… Büyüklerin de çocukların gözünden görüp ve çocuk kalbinden hissedebilseler herşeyin daha farklı olacağını düşünüyor. Kendisi de ileride beyaz bir kahraman olmak isteyen Göktuğ’a resim ve eğitim hayatında başarılarının devamını diliyoruz.


Yarışmada ikinci olan Ahmet Mert Şahin 2013 yılında Alanya’da doğmuş.Halen Alanya Özel Hamdullah Emin Paşa Kolejinde  3.sınıf öğrencisi olarak öğrenimine devam etmekte…

Ahmet resim ile olan tanışmasını şu şekilde anlatıyor:

“Kreşe başladığım dönemde resim yapmaya başladım. Ama özellikle son bir iki yıldır kendimi geliştirdim.Kara kalem çiziminde daha iyi olduğumu düşünüyorum. İleride hobi olarak resim yapmaya devam etmek istiyorum.

Yarışmada derece alan resmim özellikle pandemi  döneminde acil hekimlerinin ve genel olarak tüm hekimlerin insanlar için yaptıkları fedakarlıkları anlatıyor. Hekimlerimiz bizler için çok önemli. 

Bu yüzden herkesin hekimlerimize saygı göstermesi ve kıymetlerini bilmesi gerektiğini düşünüyorum.”


Son olarak yarışmamızda üçüncülük kazanan 12 yaşındaki Yağmur Efşan Sefertaş’ın kaleminden resme olan ilgisi ve yarışmada dereceye giren resminin hikayesini öğrenelim…

“İzmir, Konak Güzelyalı Ortaokul’unda 8.sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda Arkas Bilim ve Sanat Merkezinde okuyorum. İlkokul dönemimde çoğu dersimi ayrı bir sınıfta tek başıma üst sınıf müfredatını alarak bitirdim. Akranlarımla anlaşmakta güçlük yaşıyordum. Okulumda ve mahalledeki diğer çocuklarla iletişim kurmakta ve anlaşılmakta hep zorluklar yaşadım. Bu yalnızlık dönemlerimde iç dünyamdaki düşüncelerimi, duygularımı resimle anlatmaya başladım. Ders aralarındaki molalarımda resim yapmaktan hoşlanıyordum. Annem küçük kız kardeşimi bir resim kursuna yazdırmak isteyince bende gitmek istedim. Ailem bana ilgi alanlarımın farklı olduklarını anlatmalarına rağmen ısrar ettim. 5 yıl önce başladığım resim kursunda sınıflar yetenek seviyelerine göre belirlenmişti. İlk gruptan başladığım kursta şimdi en üst düzeydekilerin grubunda devam ediyorum. İlk resim yarışması ödülümü de kursa başladıktan iki ay sonra aldım. Kursa başladıktan sonra resmimi geliştirmek için daha fazla çaba ve azim gösterdim.”

Resim çizmek benim için bir zevk ve bunu sevdiğim için yapıyorum”

“Resim çizdikçe el becerimin de geliştiğini görebiliyordum ve önceki resimlerimle karşılaştırdığımda mutlu oluyordum. Yaptığım resimler geliştikçe katıldığım yarışmalardan daha fazla olumlu sonuçlar ve ödüller almaya başladım. Son zamanlarda en çok karakalem ve anime (çizgi roman) karakterleri çizmekten hoşlanıyorum.”

“Bu resmi yaparken vermek istediğim bazı mesajlar vardı”

“Sağlık çalışanları hakkında pandemi döneminde bir resim yapmıştım, Resim öğretmenim çok beğendi. Eşi ve oğluda doktor olan öğretmenim beni TATD Ulusal Resim Yarışmasına katılmam için yönlendirdi. Acil serviler ve hekimlerin yaşadığı zorlukları, çabalarını her ne kadar tam olarak bilmesem de empati kurmaya çalıştım. Acil hekimlerinin her türlü yardıma hemen koştuklarını bildiğim için oyun oynarken kaza geçiren çocuk çizdim. Sonra doktorlar tarafından iyileşen hastanın sevinci üzerine, doktorun hissettiği mutluluğu çizdim. Son olarakta ilk yardım yapmak istedim. Durum acilse ve yakınlarda hastane yoksa insanlar için ilk yardımın önemini anlatmak istedim.”

“5 yaşımda giymek istediğim botun resmini çizermişim” 

“Şuan karakalem, sulu boya, kuru boya, akrilik ve pastel boya ile resimlerimi yapıyorum.  Bazen sevdiğim insanlara resim yapıp hediye ediyorum çok mutlu oluyorlar. Resimler mutluluğu yansıtıyor, resim çizmek isteyenlere mutluluk temalı resimleri çizmeyi tavsiye ederim.” 

“Hayalim, tasarım yapabileceğim bir meslek”

“Resim çizmeye şuan yaptığım gibi hobi olarak devam edeceğim. Resim çizmenin gelecekte kariyerime de faydası olacağını düşünüyorum. Çünkü hayalim, içinde tasarım yapabileceğim bir meslek okumak. Tasarımın birçok dalı var, ben daha karar veremedim, ama bütün dalları benim için heyecan uyandırıcı. Tasarım küçüklükten beri ilgi duyduğum bir konudur. Resim yapmaya devam edersem hayallerimi gerçekleştirmeme çok faydalı olacağına inanıyorum.”

Bu yazı Acil Tıp Bülteni’nin Ekim 2022 tarihli 12. sayısında yayımlanmıştır.

Paylaş Paylaş