Ahtapot


Pandemi ile birlikte evlere kapanmak zorunda kalınca, mutfakla daha çok haşır neşir olmaya başladık. Ekşi maya ekmekler, simitler, pizzalar derken pek çok gurme tadı mutfağımıza taşıdık. Genellikle restoranlarda yemeye alıştığımız deniz ürünleri de bu furyadan nasibini aldı. Profesyonel bir sağlık çalışanı ve amatör bir balıkçı olarak profesyonellikten uzak bilgilerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Son dönemin popüler lezzetlerinden olan ahtapot hakkındaki sis bulutlarını dağıtmak ister misiniz?

Ahtapot; kafadan bacaklılar ailesinde yer alan, ülkemizdeki türlerinin yaşam süresi ortalama 6 ay civarında olan, genelde kayalık bölgelerde yaşayan avcı bir tür olarak bilinir. Tüm dünya sularında yaşayan 300’den fazla ahtapot türü vardır.

Bizim kıyılarımızda en sık görüleni basitçe “Ahtapot” dediğimiz Octopus Vulgaris’dir. 

Son dönemde özellikle gurme tatların toplum arasında daha çok kabul görmesi ile birlikte bu lezzetin restoranlardan evdeki sofralarımıza uzandığını görüyoruz. Gelin bu noktada merak edilenlerden bahsedelim.

AHTAPOT NASIL YAKALANIR?

Ahtapot avcılığı ülkemizde daha çok küçük balıkçı tekneleri tarafından, ahtapotlara özgü bir olta çeşidi ile tek tek yakalanarak yapılmaktadır. Av mevsiminin büyük bir kısmı kış aylarına denk gelir. Özellikle ege kıyılarında sıklıkla ticari amaçlı ahtapot avcılığı yapılmaktadır. Birçok limandan denizlerimize açılan balıkçılar için hiç de kolay bir av türü değildir. Balıkçılar denizin çetin koşulları ile birlikte soğuk hava şartlarıyla da mücadele etmek zorundadır. Ahtapot avcılığı ülkemiz adına önemli bir ihracat kalemidir.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 ton ahtapot avlanmaktadır.

Ticari veya amatör, her ne sebeple olursa olsun 15 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında ahtapot avı yasaklanmıştır. 31 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında ise, yasal av ağırlığı 1 kg olarak belirlenmiştir. Amatör avcılar için limit ise 3 adettir. Yani 1 kilonun altındaki ahtapotların avı kesinlikle yasaktır. Yakalandığında mutlaka hemen geri salınmalıdır.

NEREDEN AHTAPOT SATIN ALABİLİRİM?

Günümüzde büyük market zincirlerinden, online alışveriş noktalarından, balık halinden veya mezatlardan taze ahtapot satın almak mümkün. Güzelce temizlenmiş ve paketlenmiş ahtapotlarımızı uzun süre dondurucuda saklayıp pişirmek istediğimiz zaman dondurucudan çıkararak da kullanabiliriz.

AHTAPOT PİŞİRMEK ZOR MUDUR?

Daha önceden duyduğunuzu tahmin ettiğim ahtapotu dövmek ya da ezmek gibi işlemler gerektirmez. Aslında tek ihtiyacımız; bir tencere, biraz sirke ve baharatlardır. Yaklaşık 1 saat gibi bir sürede istediğimiz tarifi hazırlayabiliriz.

Toplumda sanılanın aksine ahtapot pişirmek gayet basittir!

Henüz bir ‘’masterchef’’ olamasam da misafirlerimin yüzlerini güldüren, sıkça kullandığım birkaç tarifi sizlerle paylaşmak isterim.

AHTAPOT SALATASI

İhtiyacımız olan malzemeler:
– Ahtapot
– 7-8 adet defne yaprağı
– 1 yemek kaşığı sirke
– 7-8 adet arpacık soğan
– 5-6 adet tane karabiber
– 2 diş sarımsak
– Bir tatlı kaşığı biberiye

Ahtapot salatası yaparken ahtapotu 2 aşamada pişiriyoruz. Öncelikle büyük boy bir tencerenin içine sirkenin tamamını ve malzemelerin yarısını atıyoruz. Ahtapotu koyup üzerini geçecek kadar oda sıcaklığında su ekliyoruz. Kapağını kapatıp kaynayana kadar ısıtıyoruz. Orta ateşte 20-25 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz. Bu aşamada çıkacak olan koku nedeniyle mutfağınızı havalandırmanızı tavsiye ederim. Orta ateşte 20-25 dakika piştikten sonra altını söndürdüğümüz ahtapot sertçe bir kıvama gelecektir.

Tencereden sadece ahtapotu alıp bu kez düdüklü tencereye kalan malzemelerimiz ile beraber atıyoruz. Bu aşamada ilk başta hazırladığımız malzemelerin kalan yarısını ve sirkeli suda haşladığımız ahtapotu kullanıyoruz ancak sirke eklemiyoruz. Üzerini geçecek kadar oda sıcaklığında su ekleyip bu kez düdüklü tencerede pişirme işlemine devam ediyoruz. Düdüklü tencere ses çıkarmaya başladıktan sonra ocağımızı kısıyoruz. Yaklaşık 30 dakika sonra altını söndürüyoruz.

Bu aşamada artık ahtapotumuz yenilebilir durumda olacaktır. Kendi zevkinize göre birçok farklı şekilde servis edebilirsiniz. Servis etmeden önce isteğinize bağlı olarak ahtapotun düğmelerini elinizle sıyırabilirsiniz. Artık pişmiş halde olan ahtapotu istediğiniz boyutlarda kesebilirsiniz.

Ahtapot salatası olarak hazırlamak için doğradığınız ahtapotu; zeytinyağı, limon ve sarımsak ile hazırladığımız sos ile karıştırarak servis edebilirsiniz.

Süslü bir masa ile kendinizi şımartmak ya da misafirlerinizi şaşırtmak ister misiniz?

AVOKADOLU AHTAPOT KANEPE

Bir önceki tarifimize ek olarak bu kez 2 adet olgun avokadoya, 1 adet tost ekmeğine ve  100 gram kadar biber ile doldurulmuş zeytine ihtiyacımız var.

Öncelikle avokado sosu hazırlamalısınız. Bunun için 2 adet olgunlaşmış avokadoyu ortadan bölerek kaşık ile içini sıyırın. Bir adet limonun suyunu sıkıp, bir diş rendelenmiş sarımsak, bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuz ile karıştırın. Homojen bir kıvam elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin, avokado sosumuz hazır.

Bu tarifte de ahtapotu aynı ilk tarifteki gibi 2 aşamada pişiriyoruz. Önce 20-25 dakika normal tencerede pişirip süzdüğümüz ahtapotları 30 dakika kadar düdüklü tencerede pişirip hazır hale getiriyoruz.

Şimdi sıra kanepeleri hazırlamakta. Kenarlarını kestiğimiz tost ekmeğini dört eşit parçaya bölüp üzerine bir miktar avokado sos sürüyoruz. Kürdana geçirdiğimiz kokteyl zeytin ve bir parça ahtapot ile son dokunuşu yapıyoruz ve afiyetle yemek üzere kanepelerimiz hazır hale geliyor.

Gördüğünüz gibi yaklaşık 1 saat süren iki aşamalı pişirme işlemimiz sonrası ahtapotumuzu nasıl servis etmek istediğimizle ilgili sınırsız seçenek mevcut. Dilerseniz tereyağlı güzel bir makarna ile beraber, dilerseniz ızgarada servis edebilirsiniz.

Pandeminin gücünü kaybettiği, arkadaşlarımızla kalabalık sofralar kurabildiğimiz, güneşli günlerde görüşmek dileğiyle, afiyet olsun…

Galeri


Paylaş Paylaş