KAHEV

by Mehmet Alp Akın
0 comments
Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı

Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı

kahev

Doktor deyince aklınıza ne geliyor? Hele de kadın doktor olunca.

Yazar: Feriyde Çalışkan @feriyde44

feriyde çalışkan

Almanya gurbetçisi iken daha memleketin mavi denizlerine kavuşma hayaliyle büyüdü, Ailesiyle Karadeniz’in Ondokuzmayıs şehrine dönüş yaptığında en çok o mutluydu. Ailesinin isteğiyle üniversitede tıp fakültesini okudu. Fakültede ilk ve en sevdiği stajı acil iken, mezun olduğu yıl ilk asistanlarını henüz almaya başlamış acil tıp uzmanlığı açılmıştı. Akdeniz Tıp’tan acil tıp uzmanlığını aldı. Akdeniz’den ayrılmak istemedi. Ama gönlü Ege’nin İzmir’indeydi. Sonrası Okyanusya demek istiyor. Kendisini 25 yıllık hekim, iki kız annesi, nokta iğnecisi, zehir dedektifi, acil ve sosyal yardım sever olarak tanımlayan Feriyde Çalışkan doçent doktor ünvanı ile akademik hayatına devam ederken, KAHEV İzmir Vakıf Temsilciliği’ni de yerine getiriyor.

Aslında hekim sözünü daha çok severiz. Bizi daha çok yansıtır. Kadın hekim olmak sadece bir uzmanlık alanında sağlık hakkında karar verici olmak değildir. Bir öğretmen bir edebiyatçı bir siyasetçi de doktor olabilir, kendi alanında. Ama hekim olmak insandan anlamak, insana canı gönülden destek olmak, zayıf güçsüz olanı koruyup kollamak demektir. Kadın hekim ise kendisine yaradılışından verilen güçle, cana can katan, büyüten ve esirgeyen bir büyü taşır üzerinde. İşte size bu büyüye can veren kadın hekimlerden bahsetmek istiyorum.

Türkiye’de kadın hekimlerde daha fazla duyarlı olmak vardır. Dünyanın her yerinde hekim hastasının şikayetini dinleyip muayene ettikten sonra vardığı teşhise gore ilacı gerekliyse yazar ve işi çoğunlukla bitmiş olur. Biz kadın hekimlerde ise özellikle çocuklar ve kadın hastalar için sonrası da önem taşır. Bir çocuk neden olmayacak şekilde bir yerleri morarak hastaneye başvurur. Neden sık sık hasta olur. Ya da mahçupluğuyla istediğini söyleyebilecek gücü buluyor mu, ona bakması gereken herkes gerekli ihtimamı verebiliyor mu ki sağlıkla büyüyebilsin. O kadın hastayken ailesiyle ilgilenebiliyor mu, koca dayağı yiyor mu, gördüğü şiddetin sebebi ne. Aile hayatı aile bireylerinin insiyatifinde olduğu için müdahale edilemez, buna bir kadın hekimin de gücü yetmez belki. Ama kadın hekimler olarak elimizdeki en önemli güç eğitimli olmamızdır. Eğitimin gücünü toplumun en küçüğünden en büyüğüne kadar ulaştırmak bizim de elimizde. Ki, şifa veren ellerden gelen eğitim, ilgilisinde daha yüksek bir değer ve  kabul görmektedir.

Şöyle bir öğrenci biliyorum, eğitimine destek gerekiyor

İşte 2017’de sosyal medya üzerinden “şöyle bir öğrenci biliyorum, eğitimine destek gerekiyor” diye açılan post çağrısına, gönülden akan meslektaş yardımlarıyla  başlamıştır ilk kez.

Buna ihtiyacı olan nice öğrenci olduğu gerçeğinin bilincinde koordine olan kadın hekimler, 2018’de vakıflaşarak “Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı’nı (KAHEV)” kurdular. Kurucular Batman’dan Pediatrist Dr Demet Başer, Eskişehir’den Aile hekimi Dr. Tülin Pınar Eser, Mersin’den Anatomi Uzmanı ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Emine Çiğdem Çatal, İstanbul’dan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Canan Topçu hanım ve tüm Türkiye’den 20.000 üye diş ve tıp hekimi kadın, KAHEV’i tüm Türkiye’de yürütmektedir. Merkez konseyi Eskişehir’dedir. Amaç, okul öncesi ve ilkokuldan üniversiteye kadar her aşamada, ihtiyaç duyan öğrencilerin eğitimine destek olabilmektir. Böylece Türkiye’nin eğitimli gençliği ile geleceğine sahip  çıkabilmesini sağlamaktır.

You may also like

Leave a Comment