Namık Çevik Ödülü, yeni sahiplerini buldu…
- 23 Mayıs 2020
- Haber ve Duyuru
- 2019, Acil Tıp, Namık Çevik ödülü, TATD
- 538
Ülkemiz Acil Tıp tarihinde kendisine önemli yer edinen Prof. Dr. Namık Çevik onuruna verilen ödüller, Prof. Dr. Arzu Denizbaşı ve Doç. Dr. Rıdvan Atilla’ya verildi.
Neden, Namık Çevik Ödülü?
Yazar: Bülent Erbil
Türkiye’de Acil Tıp Uzmanlığının kuruluşu 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü olarak görevini yaparken aldığı kararla tüm Türkiye’de Acil Tıbbın kapılarını açmış Prof. Dr. Namık Çevik sayesinde gerçekleşmiştir. Prof. Dr. Namık Çevik’in Acil Tıp ailesinde unutulmaz bilim insanları arasında anılması, hekim kimliği ve ileri görüşlülüğü ile genç kuşaklara örnek olmasını sağlamak amacıyla Türkiye Acil Tıp Derneği; bir ödül ile bu değerli akademisyenin ismini ölümsüzleştirmeyi amaçlamıştır.
Hatırlanacağı üzere, TATD Prof. Dr. Namık Çevik Ödül törenlerinin ilki, 2017 yılında Türkiye’de yapılan 9.Asya Acil Tıp Kongresi sırasında Asya Acil Tıp Dernek Başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirilmişti.
O tarihlerde, Acil Tıp uzmanlığının ülkemizde kurumsallaşması, Acil Tıp uzmanlığının çeşitli platformlarda temsiliyeti, Acil Tıpta uzmanlık eğitimine verilen emek ve Acil Tıp uzmanlığının özlük hakları için gösterilen çaba göz önüne alınarak TATD yönetim kurulunda yapılan oylama ile TATD Prof. Dr. Namık Çevik Ödülü’nü 2017 yılında Prof. Dr. Yıldıray Çete ve Prof. Dr. Cem Oktay’a verilmiş idi.
Kasım 2019’da Antalya’da yapılan Türkiye Acil Tıp Kongresi, önemli bir ödül törenine de ev sahipliği yaptı. Ülkemiz Acil Tıp tarihinde kendisine önemli yer edinen Prof. Dr. Namık Çevik onuruna verilen ödüller, Prof. Dr. Arzu Denizbaşı ve Doç. Dr. Rıdvan Atilla’ya verildi.
Doç.Dr. Rıdvan ATİLLA
1969’da İzmir’de doğdu. İlkokulu şirin bir Anadolu kenti olan Salihli’de okudu. Orta ve lise eğitiminde Bornova Anadolu Lisesi için tekrar İzmir’e döndü. Üniversite eğitiminde Hacettepe Tıp için Ankara’yı tercih etti. Altı yıl sonra pişman oldu. Mecburi hizmet borcunu Anadolu da Afyon’un kıraç köylerinde ödeyip çok sevdiği İzmir’e uzmanlık eğitimi için tekrar döndü. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim dalına genç bir asistan doktor olarak girdi, uzman oldu, yardımcı doçent oldu ve en nihayetinde doçent oldu. 25 yıldır hala orada çalışmaya ısrar ediyor; kimine göre sadece gevreği sevdiğinden, kimine göre orada iken hem acil tıp uzmanlık programının Türkiye’deki ilk kuruluş yıllarına hem de Türkiye Acil Tıp Derneği’nin kuruluşuna İzmir de şahit oluşundan.
TATD de 1995’te ilk yönetim kurulu üyeliği ile başlayıp 5 dönem YK üyeliği, bir dönem Genel Sekreterlik ve bir dönem YK başkanlığı yaparak kurulduğundan beri kesintisiz 24 yıldır dernek için çalışmaktadır. Derneği, hastane öncesi alandan ileri kritik bakıma kadar tüm acil tıp hizmet alanlarında var etmek için çalıştı. Acil tıp uzmanları için görev ve sorumluluk sahasının sadece acil servis içi değil acil vakanın olduğu her yer olarak benimsedi. Bu hedefi için uçaklardaki uçuş görevlilerinden gemilerdeki kaptan ve mürettabata, saha ve salonlardaki sporculardan ralli ve otomobil yarışçılarına kadar farklı bir çok alandaki profesyoneller ile acil tıp uzmanlarını yan yana getirmeye çalıştı. Derneğin ilk bültenini çıkardı, ilk hastane afet planlarını ülke gündemine soktu. Gün geldi depremde enkaz altına girdi yaralı çıkardı. Gün geldi Universiade oyunlarında, Formula 1 Türkiye Grand Prix’sinde, Dünya ve Avrupa Ralli Şampiyonasında acil sağlık hizmetini meslektaşları ile birlikte üstlendi ve başarı ile tamamladı.
TATD’nin uluslararası alanda var olması için TATEP projesi ile başlayan uluslararası ilişkilerin gelişmesi için Kuzey Amerika’da ACEP, Avrupa’da EuSEM ve Asya’da ASEM ile ilişkilerin kurulması ve gelişmesine katkıda bulundu. Bir dönem ACEP yönetim kurulunda Onursal Üyelik ve bir dönem Asya ASEM de yönetim kurulu üyeliği yaptı. Halen Avrupa Acil Tıp Board’u Yeterlilik sınavlarında hakem olarak görev almaktadır. AHA ACLS ve BLS, TATD ilkyardım eğitimcisi, FEMAT sertifikalarına sahiptir. EACEM in ilk kongre başkanıdır. Hepimizin baş ucu kitabı Tintinalli’s Emergency Medicine kitabının 7. baskısında Dr. Cem Oktay ile birlikte ilk orijinal bölüm yazarı olan Türk acil tıp uzmanı oldular. 8. baskının Türkçe çeviri editörlerinden birisi oldu. Tüm bu zamanlarda fırsat bulunca evlendi ve bir oğlu oldu. Okumayı, yazmayı, dinlemeyi, öğrenmeyi, anlatmayı, güzelliği, sadeliği, düzeni, oynamayı, seyretmeyi, gezmeyi, yürümeyi gülmeyi güldürmeyi hala seviyor.
Prof Dr. Namık Çevik, Mayıs 2018’ de elim bir trafik kazası nedeniyle hayatını kaybetmiş olup, onun anısını yaşatmak üzere, TATD yönetim kurulu tarafından; bu ödülün iki yılda bir TATD ulusal kongrelerinde verilmesi kararlaştırılmıştı.
Prof. Dr. Arzu Denizbaşı
İstanbul’ da doğdu ve İstanbul’ da yaşadı. Liseyi Üsküdar Amerikan Lisesinde okuyup, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesini dereceyle kazandı. 1989 yılında bilim kadını olmak amacıyla çok büyük bir istekle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalına uzmanlık öğrencisi olarak başladı. Çeşitli in vivo, in vitro ortamlarda ve organ banyolarında çalışmak fırsatı buldu. Bunların yanında, haftada bir gün Klinik Farmakoloji eğitimi kapsamında Epilepsi polikliniği’nde çalıştı. 1994 yılında ise Farmakoloji uzmanı olduğum için mecburi hizmet yapmak üzere bir yıl süreyle İstanbul Hıfzı sıhha Enstitüsüne başladı. Bu görev sırasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalında kadro beklentilerimin de karşılıksız kalması üzerine tekrar TUS’a girmeye karar verdi.
Acil Tıp alanı 1994 yılında Marmara Tıp Fakültesinde yeni yeni başlamışken, öncü bir anabilim dalı olarak gördüğü ve yurt dışında eğitim yapma olanaklarının da cazip olduğu saptaması üzerine, TUS’ta tercih etti. 1995 yılında Acil Tıbba asistan olarak başlayan Arzu Denizbaşı, ihtisas süresince İngiltere’de Birmingham Üniversitesinde Accidents and Emergency Department’ ta üç ay ve ABD’de Michigan State University Mount Clemens Hospital (Detroit) Department of Emergency Medicine’ da iki ay çalıştı.
1998 yılında aldığı Acil Tıp uzmanı ünvanından sonra da, Marmara Üniversitesindeki iş hayatına bugüne dek devam etti. 2004 yılında Acil Tıp doçenti, 2009 yılında Acil Tıp Profesörü oldu. Meslek hayatımda idari ve akademik pek çok görev aldı. Fakültesinde hala yönetim kurulu üyesi ve eğitimden sorumlu baş koordinatör olarak görev yaparken, aynı zamanda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Genel Kurumu Etik kurulu Süreyyapaşa bölgesi üyesi.
Bugüne dek yaptığı sözlü ve yazılı Farmakoloji ve Acil Tıp alanında çeşitli eserlerim mevcut olup, Uluslar arası olarak indekslerde taranan 97 Acil Tıp, 14 Farmakoloji alanında makalesi var. Ulusal makaleler ise toplam 250 civarındadır. Bunların yanı sıra, Acil Tıp Kitaplarında ve dergilerinde editörlükleri, Proje ve tez yürütücülükleri de vardır.
Arzu Denizbaşı, Türkiye Acil Tıp Derneğinin çok önceden bu yana üyesi olup, “Bir üye olarak kendimizi ifade etmemiz ve özlük haklarımız korumak için Meslek örgütümüzün çok önemli olduğuna inanıyorum… Özellikle de genç arkadaşlarımıza, birlikte hareket edebilmenin gücünü görmeleri için dernek çatısında ve çalışma gruplarında görev almalarını tavsiye ederim” demektedir. TATD içinde hem dernek yönetim kurulunda hem çalışma gruplarında görev almaktadır. TATD için yaptığı ilk en büyük organizasyon 2006 yılında İstanbul’ da Harbiye Askeri Müzede düzenleme kurulu eş başkanı olarak düzenlediği kongredir. O zamandan bu yana, çeşitli organizasyonlarda görev alıp, eş zamanlı olarak TATD dergilerinde editör olarak görevleri de halen yerine getirmektedir. Toksikoloji, Geriatri ve Travma Çalışma gruplarında çeşitli görevlerde aktif rol alırken, Türkiye Acil Tıp Yeterlik Kurulunda yürütme kurulunda da çalışmaktadır. Yine, dernek adına Avrupa Board sınav kurulu üyeliğini de yürütmektedir.
İşte ve iş dışındaki hayatımda okumayı çok sevdiğini ifade eden Arzu Denizbaşı’nın, özellikle tıp dışında okumak için ilk tercihi bilim kurgu ve fantastik romanlardır. Klasik senfonik müzik ve klasik rock müzik dinlemek diğer iş dışındaki ilgi alanlarıdır. Pek çok sivil toplum kuruluşunda çalışmış ve çalışan, gençlerin eğitimi için burs komisyonlarında görev yapan, sokak hayvanlarını koruma amaçlı derneklerde de çalışan Denizbaşı; her fırsatta “Hayvanları ve doğayı çok ama çok sevdiğini” aktarmaktadır.