Kampa Dair


Yılın her dönemi kamp yapılabilir. Doğayı seviyorsanız veya doğa sporları ile uğraşıyorsanız yeşilin ve mavinin her tonunun görülebildiği farklı mevsimlerde eşsiz rotalarda kamp gerçekleştirilebilir. Şehir hayatından, gürültüsünden, trafiğinden, karmaşasından uzaklaşmak istiyorsanız kampçılık size bir fırsat sunar. Kamp yapabileceğiniz özel rotalar olduğu gibi keşif yaparak da çok güzel kamp alanlarına ulaşmanız mümkün. Kampçılığa yeni başlayanlar için belirlenmiş kamp alanlarını kullanmak daha rahatlatıcı ve güvenli olacaktır. Benim tercihim ise tabi ki keşfederek yeni kamp alanları bulmak oluyor.

Sultanpınar Yaylası, Sakarya

“İnsanoğlu çeşitli nedenlerle yaşadığı alanların dışında geçici konaklama ve barınma ihtiyacı duymuştur”

Kampçılık Nedir?

Aslında insanoğlunun tarih sahnesine çıkışıyla kamp varlığının başladığını söylesek yanlış olmaz. Tabii ki, bu yazıyı yazarken düşündüğümüz kamp, bir spor aktivitesi olan ülkemizde yeni yeni popülerleşen, temelde baraka veya çadır gibi araçlardan oluşturulan ve belirli bir zaman aralığında yapılan konaklama biçimi olacaktır.

Kampçılık, gerekli ekipmanlarla birlikte sporcuların doğal bir şekilde yola çıkması ya da daha önceden ayarlanmış alanlarda belli bir süre konaklaması olarak tanımlanabilir. Kampçılık tek başına yapılabildiği gibi dağcılık ve trekking gibi diğer sporlarla birlikte de yürütülebilir. Bazen günlerce ya da haftalarca süren parkurlarda çoğu sporcu, yanına kamp malzemelerini de alarak doğanın keyfini çıkarır.

“Kampçılık, özünde kırmızı benekli alabalığın yaylanın soğuk suyundaki özgürlüğüdür”

Balıklı Göl, Ambarlı Yaylası, Rize

Nasıl Yapılır?

Hem orman içinde hem de deniz veya göl kıyısında yapılabilen kampçılık, doğa ile iç içe olmak anlamına gelir. Yaptığım hiçbir kamptan zihnim rahatlamadan döndüğümü hatırlamıyorum. Zihni rahatlatıcı güzel bir aktivite olduğunu söyleyebilirim. Kampçılık zorluk derecesine göre belki fiziki olarak biraz yorucu olabilir.

Kamp malzemelerinin eksiksiz olarak temin edilmesi kamp yapmanın temelini oluşturur. Ekipman ve kıyafetler, değişen hava koşulları ve engebeli araziler dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Yapılan yanlış seçimler, huzur bulmak için gittiğiniz bir kampı çekilmez hale getirebilir. Amaca uygun ekipman seçimi, kamp yapmanın ilk adımını oluşturur.

Her Kampta Bir Fidan”

Kampçı için kampçılık, bir yaşam biçimidir. Kampçılık faaliyetinde bulunanların doğaya ve canlılara saygı duyması beklenir. Hayvanlara, bitkilere ve ağaçlara zarar verilmemesi ve ateş yakıldıysa mutlaka söndürülmesi gerektiği gibi bilgilerin kampçılar tarafından özümsenmesi şarttır. Uzun zaman önce aklıma gelen “Her Kampta Bir Fidan” düşüncesi, gün geçtikçe azalan yeşil alanlara şahit olunca diktiğim her fidanda mutluluğumu arttırıyor. Kim bilir belki bir gün her kampçı, yaptığı kamp sonrası doğaya teşekkür etmek için o alana bir fidan diker.

Doğa içinde fakat kamp tesislerinin dışında bir yerde kamp planladıysanız geceleri oraların gerçek sahiplerinin sizleri ziyaret edebileceğini tahmin etmelisiniz. Bu nedenle uyumadan önce yiyeceklerin kapalı bir yerde muhafaza edildiğinden emin olmalısınız. Koku yayacak artıkların kamp alanı etrafında bırakılmaması gerekir.

Sülüklü Göl, Mudurnu, Bolu

“Kamp yerinin seçimi önemlidir”

İlk kez kamp yapacaklar; çadır kurma, ateş yakma, yemek hazırlama ve kampı toplama aşamalarıyla ilgili temel becerileri mutlaka edinmelidir. Değişen hava koşulları göz ardı edilmemeli ve gidilen bölgenin iklimine uygun kıyafetler taşınmalıdır. Örneğin ağustos ayında Karadeniz yaylalarında kamp yapma planınız varsa gündüz güneşten yanıp gece soğuktan titreyebilirsiniz. Çok kalın kıyafetler yerine kat kat giyinmek, gün içinde değişen hava sıcaklıkları düşünüldüğünde daha sağlıklı olacaktır.

Kamp yerinin seçimi de büyük önem taşır. Bazı bölgelerde çeşitli hizmetler veren kamp alanları bulunur. Bu alanlar çadır ihtiyacını bile karşılayabilir. Ülkemizde bu tür hizmetlere daha çok denize yakın olan kamp alanlarında rastlanabilir. Dağlık alanlarda ise baraka tarzında konaklama yerlerini -Avrupa kadar yaygın olmasa da- bulmak mümkün. Kamp alanının bulunduğundan daha temiz bırakılması da kampçılık ilkelerinden biridir. 

“Kampçılık İçin Neler Gereklidir?”

Çadır:

Çadır seçiminde dayanıklılık, tasarım ve ölçüler dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Kamp kaç kişi ile ve hangi mevsimde yapılacaksa buna uygun bir çadır seçmek gerekir. Sizi yağmur, kar, rüzgâr gibi olumsuz hava koşullarından koruyacak çadırlar ve havalandırması olan çadırlar daha kullanışlıdır. Bu anlamda ihtiyaçlarınıza uygun çadırı tercih etmelisiniz.

Darlık Baraj Gölü, Şile, İstanbul

Kamp Matı:

Kampta kullanılacak malzemelerin en önemlilerinden biridir. Uyku tulumunuz ve zemin arasında bir izolasyon görevi üstlenir. Mat seçiminde de yine mevsim ve hava koşulları ilk önceliğiniz olmalı. Araç yanında kamp yapacaksanız ağırlıktan ziyade uyku konforunuzu düşünmelisiniz. Eğer sırt çantası ile kamp planlıyorsanız daha hafif bir kamp matı seçmelisiniz. Temel olarak şişme matlar ve köpük matlar olarak iki gruba ayrılır.

Uyku Tulumu:

Uyku tulumlarının hafif ve ısı kaybına yol açmayacak özellikte olması gerekir. Tulumlar kaz tüyü ya da sentetik dolgular kullanılarak üretilir. Kaz tüyünden yapılan uyku tulumları daha sıcak tutarken, sentetik olanlar daha hafiftir. Uyku tulumu seçiminde mevsim koşulları ve kamp süresi göz önünde bulundurulmalıdır.

Sırt Çantası:

Sırt çantaları farklı hacim (30L, 50L, 70L) ve tasarımlara sahiptir. Kampçılar, yanlarına alacakları ekipmanlara uygun genişlikte, dayanıklı, vücuduna uyan bir çanta almalıdır. Çanta, yağmur geçirmemelidir.

Yeme/İçme:

Uzun süreli kampçılık faaliyetlerinde kompakt tasarımlara sahip kamp ocakları büyük işlev görür. Makarna ya da bulgur gibi yiyecekler bu sayede kısa sürede pişirilebilir. Kampa uygun küçük kap ile çatal ve kaşık da kampçıların yanına alması gereken diğer aletler arasındadır. Kısa süreli kamplarda ise konserveler, atıştırmalık tatlılar, hazır yiyecek ve içecekler yeterli olacaktır. Araç yakınında kamp yapılacak yiyecek, içecek ve malzeme sınırlamasına gerek yoktur.

Benim tercihim de araç yanında kamp yapmak oluyor. Sanırım yeme içmeye biraz fazla önem veriyorum. Öyle ki bir kampta açık ateşte taş tepside (gresta) mısır ekmeği bir başka kampta toprak kapta güveç olabilir menüde.

Fener:

El ve kafa feneri özellikle geceleri mutlaka kullanılan kamp ekipmanlarının başında gelir. Fenerlerle dayanıklı piller de kampçıların yanlarına almayı unutmaması gereken malzemelerdir.

Kıyafetler:

Kalın kıyafetler yerine birkaç kat ince kıyafet giymek vücut ısısını koruyacaktır. Özellikle karla kaplı soğuk alanlarda yapılan kamplarda vücudun ısı dengesini korumaya yardımcı olan termal kumaşlardan yapılan içlik kullanılmalı. Eldiven, tozluk, çorap ve ayakkabılar da ısıyı muhafaza edecek özelliklere sahip olmalıdır. Islanma ihtimaline karşı yedek kıyafetler de sırt çantasında bulundurulmalıdır.

Diğer malzemeler:

İlk yardım çantası, çakı, pusula, düdük, güneş kremi, güneş gözlüğü, çöp poşeti, kibrit, çakmak, temizlik malzemeleri (Sabun, tuvalet kağıdı, havlu, ıslak mendil vs.) balta, kürek. Yapılacak kampın amacına göre çeşitlilik arttırılabilir.

Kamp Ne Zaman Yapılır?

Yeni başlayanlar için havaların ısınmaya başladığı ilkbahar mevsimi ve havalar soğumadan önceki sonbahar başları önerilebilir. Kamp, bir yaşam tarzı olduğundaysa her mevsim yapılabilir. Özellikle ekstrem sporlarla birlikte yapılacaksa bu sporlara uygun mevsimler kamp için daha idealdir. Yazın sahil kenarında kışın ise dağ eteklerinde kamp yapılabilir.

Kampta kalın, kampla kalın…

Galeri


Paylaş Paylaş