TATD Toksikoloji Çalışma Grubu Çok Merkezli Tanımlayıcı Çalışması: Acil Serviste Toksik Alkol Zehirlenmesi Tanısı Alan Hastaların Değerlendirilmesi

97 görüntüleme

Toksik Alkol zehirlenmeleri, toksik alkoller olarak adlandırılan metanol, etilen glikol ve izopropanol’ün kazara, işletmelerin suistimali veya bilinçli olarak oral, dermal ya da inhalasyon yoluyla alımından sonra, meydana gelen zehirlenme durumu olarak tanımlanabilir

Toksik alkol zehirlenmeleri tüm dünya da ve ülkemizde halen ölüme ve kalıcı sekellere yol açabilen ciddi zehirlenme tablosuna neden olurlar. Toksik alkol zehirlenmeleri irdelendiğinde, dünyada ve ülkemizde en sık görülen tipinin metil alkol zehirlenmesi olduğu bilinmektedir. Tüm dünyada, metil alkole bağlı toksik felaketler, ara ara epidemi şeklinde pek çok ölüme sebebiyet vermiştir. Ülkemizde de, dönem dönem, sıklıkla düşük maliyetli içki elde edebilmek için yapılan, yasadışı içeceklerin tüketilmesine bağlı, metil alkol zehirlenmesi vakalarına, acil servislerde maalesef giderek artan sıklıkta rastlanılmaktadır. Tedavide, hastaların erken acil başvurusunun yanında, sıradan bir etil alkol alımı nedeniyle başvuran diğer hastalardan ayırımı, yani erken tanısı, oldukça önemlidir. Bu parametrelerin yanısıra hastanın etkin tedavi edilebilmesi için, hemodiyaliz gibi kaynaklara acil ulaşım da tedavinin kilit taşını oluşturmaktadır. Metil alkol zehirlenme hastalarında, diğer medikal hastalıklar gibi tedavi ile ilgili çalışmalar yapmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle tedavisinin gelişip, klavuzların oluşturulmasında, vakaların sunumunun ve uygulanan yöntemlerin bildiriminin önemi büyüktür.

Ülkemizde de dönem dönem metil alkol zehirlenmeleri, maalesef epidemi şeklinde, tedavide kaynakları zorlayacak nitelikte karşımıza çıkabilmektedir. Toksik alkol zehirlenmesi hastalarında özellikle hemodiyaliz erişiminin erken dönemde sağlanması hayatidir. Ülkemizde ve hatta yaşadığımız bölgelerde, zehirlenme hastalarında etkenlerin, maruziyet yollarının, tedavide gerekli kaynakların belirlenmesi, hem zehirlenmeyi önlemek için koruyucu önlemlerin alınması açısından, hem de tedavide gerekli kaynakların sağlanması açısından oldukça önemli olup, mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azaltacaktır.

Bu tür mortal zehirlenmeyle sonuçlanabilecek etkenlerde verilerin bilinmesi, bölge kaynaklarının düzenlenmesinde, hastalara algoritmik yaklaşımla hızlı tedavi edilebilecek merkezlerin belirlenmesinde önem taşımaktadır.   

Bu nedenle TATD Toksikoloji Çalışma Grubu tarafından planlanan çok merkezli bu ulusal çalışmada, özellikle metil alkol zehirlenmelerinin daha sık görüldüğü büyükşehirlerde, yıllık ortalama vaka sayılarının belirlenmesi, maruziyet şekli, tanı, tedavi, antidot erişimi, hemodiyalize alınabilme süreleri, hospitalizasyon açısından kaynakların yeterliliği, hastaların sekel ve sonlanım durumlarının tanımlanması ve bunlar ışığında ülkemizde bölgesel veri oluşturulabilmesine katkıda bulunulması ve toksik alkol  zehirlenmeleri konusundaki kaynakların yeterliliğinin gözden geçirilmesi hedeflenilmiştir.  

Çalışma Merkezleri;

  1. Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD: 
  2. Adana Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği
  3. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD
  4. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği
  5. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD
  6. Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD
  7. Bursa Uludağ Üniversitesi Acil Tıp AD
  8. Diyarbakır Üniversitesi Acil Tıp AD 
  9. Gaziantep Üniversitesi Tıp fakültesi Acil Tıp AD
  10. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Acil Tıp AD
  11. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD
  12. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Acil Tıp AD
  13. İstanbul Marmara Üniversitesi Acil Tıp AD
  14. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp AD
  15. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Acil Tıp AD
  16. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD
  17. Kocaeli Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği
  18. Edirne Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD
 



Bu sayfayı paylaşın

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Themis